Irán szerdán reggel sikeresen föld körüli pályára juttatta a Kávusgár 3 nevű saját tervezésű és gyártású rakétát. Nem sokkal később Mahmúd Áhmádinezsád elnök az Iráni Űrkutatási Központban új perzsa műholdakat mutatott be a világnak – olvasható a Teheránból arab nyelven sugárzó El-Álem (العالم - Világ) műholdas televízió hírportálján.


A Kávusgár rakéta


Áhmádinezsád a mai eseményen
Az Iráni Iszlám Köztársaságban ma ünneplik a Homeini ajatollah irányította iszlám forradalom győzelmének 31. évfordulóját, s ebből az alkalomból ma reggel föllőtték a Kávusgár 3 (كاوشكر - Felfedező 3) nevű iráni tervezésű és gyártású rakétát.
Az Iráni Űrkutatási Központban nem sokkal később Mahmúd Áhmádinezsád elnök jelenlétében és tevékeny részvételével bemutatták a nagyvilágnak a perzsa űrkutatási program további három új, saját tervezésű műholdját: a Tolú' (Hajnal - طلوع), a Meszbáh (Gyertya - مصباح) és a Talláb (طلاب - Kereső, Kutató) elnevezésűeket.
Ezek a saját gyártmányú műholdak nagy távolságú összeköttetést biztosító távközlésre, űrkutatásra és katonai kémkedésre egyaránt alkalmasak.
 


Az újabb sikeres iráni rakétakísérlet elsősorban Izraelben kelt aggodalmat, mert a zsidók attól tartanak, hogy a perzsák a ma és a korábban föllőtt rakétákra a jövőben esetleg konvencionális vagy nukleáris töltetű robbanófejet szerelnek.


A Szeddzsíl 2 rakéta föllövése tavaly decemberben

Pontosan két esztendővel ezelőtt, szintén az iszlám forradalom győzelmének évfordulóján juttatott Irán első ízben saját gyártású műholdat a világűrbe. Tavaly decemberben pedig a perzsák föllőtték a Szeddzsíl 2 elnevezésű nagy hatótávolságú rakétát (Szeddzsíl = könyv, amelyben tételesen föl vannak sorolva a „hitetlenekre” váró túlvilági kínok - سجيل).

Júszef el-Kudszi يوسف القدسي – Kuruc.info