2019. július 20., szombat, Margaréta napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:55 Gyenge lesz az idei almatermés22:43 A nemzetközi helyzet fokozódik: Irán lefoglalt egy brit olajszállító hajót22:22 Addig mocskolódott a beszorult kezű tolvaj purdé anyja, hogy a katasztrófavédelem inkább törölte a bejegyzést21:47 Orosz üzenet Ankarának: ha Washington nem adja az F-35-ösöket, mi szívesen szállítunk Sz-35-ös vadászbombázókat21:21 Toroczkai az önkormányzati választásról: ott indulunk el, ahol van értelme20:35 Meghalt Heller Ágnes20:24 Eddig 12 ezren vették igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását19:45 Szelídebb húrokat pengetnek Salviniék - egyelőre marad az olasz kormány19:27 Hétfőn kezdődik a Szentendrei út felújítása18:50 Őfelsége szolgálatában?17:32 Nem is az oláh seregben harcoltak az "úzvölgyi" románok - bukaresti tanulmány támasztja alá a mi igazunkat17:21 Lemondott a koszovói kormányfő17:06 További emberölési ügyekben is vizsgálják a csantavéri bérgyilkos felelősségét16:48 Tovább mélyült az olasz kormányválság16:17 Merkel továbbra is állítja, hogy semmi baja
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Kormányellenes tüntetések Bakuban is

A kormányellenes megmozdulás folytatását helyezte kilátásba egy azeri ellenzéki vezető, miután a bakui rendőrség szombaton kegyetlenül szétvert egy tüntetést. Isza Gambar, a legerősebb ellenzéki párt, a Muszavat vezetője közölte: jövő szombaton, április 9-én ismét összegyűlnek.
A most szombati tüntetést a hatóságok nem engedélyezték, ennek ellenére legkevesebb ezren gyűltek össze Bakuban, a Szökőkutak terén. A demonstrálók nyíltan követelték a volt szovjet tagköztársaságot vaskézzel irányító Ilham Aliyev elnök távozását. "Ilham, menj el!" "Szabadságot" - skandálta a tömeg.
A megmozdulás néhány résztvevőveje a honi és a külföldi tömegtájékoztatási eszközök helyszínre érkező munkatársaival beszélgetve azt mondta: Azerbajdzsánban alapvető változásokra van szükség. Sérelmezték, hogy nincs szólásszabadság az országban, a tömegrendezvényeket tiltják. Ez elfogathatatlan - hangoztatták.
A rendőrök brutálisan verték szét gumibotokkal a szombati tüntetést. Sok tüntetőt autóbuszokba tuszkoltak. Az őrizetbe vettek számáról egymásnak ellentmondó állítások láttak napvilágot. A belügyi szervek szerint 75 embert állítottak elő garázdaság és a rendőrök ellen elkövetett erőszakcselekmények miatt. Az ellenzék szerint azonban legalább 200 ember került fogdákba. A tüntetésen rendőrautókat rongáltak meg, feltörtek egy bankjegykiadó automatát és kirakatüvegeket is bezúztak.
Gambar pártvezér úgy vélte, hogy a szombati tüntetés megmutatta: az azeri népnek elege van az önkényuralomból, és kész harcba szállni a demokrácia megteremtéséért. Kormánypárti politikusok viszont azt fejtegették: a szombati esemény bizonyíték arra, hogy az azeriek nem kérnek a radikalizmusból.
Egyes elemzők úgy tartják: a többségében muzulmánok lakta Azerbajdzsánt is megcsapta az "arab tavasz" szele, vagyis olyan mozgalom bontakozik ki, mint amilyen Tunéziában és Egyiptomban a hatalmat gyakorló államfő bukásához vezetett. Az olajban gazdag Azerbajdzsánban sok tekintetben hasonló a helyzet egyes vélemények szerint, mint amilyen Tunéziában és Egyiptomban volt még néhány hete.
Ilham Aliyev 2003-ban került hatalomra, posztját apjától, a személyi kultuszt kiépítő Heydar Aliyevtől örökölte meg. Hatalmát évek óta tovább szilárdítja az olajbevételek által felpörgetett gazdasági fellendülés, amely főleg a fővárosban zajló fényűző építkezésekben és egy nagyvilági réteg kialakulásában nyilvánul meg. A bírálók szerint ugyanakkor mindez csak eltakarja a vagyonos és a szegény rétegek közötti szakadék szélesedését, a demokratikus szabadságjogok folyamatos visszaszorítását.
(MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready