Írország népszavazást ír ki az Európai Unió fiskális paktumáról - jelentette be kedden Enda Kenny kormányfő. Ez lesz az első referendum az Európai Unióban a januárban született megállapodásról.
Kenny kikérte az ország jogászainak véleményét, akik megerősítették, hogy a költségvetési egyensúlyt előirányozó paktum elfogadását népszavazásnak kell megelőznie.
"Megkérjük az ír népet, hogy adjon felhatalmazást az európai stabilitási megállapodás ratifikálásához" - közölte Kenny a dublini parlamenttel. A népszavazás időpontját később tűzik ki.
"Bizonyos vagyok abban, hogy ha megértetjük az ír néppel a megállapodás jelentőségét és előnyeit, akkor egyértelműen beleegyezésüket adják azzal, hogy igennel szavaznak a gazdasági stabilitás és fellendülés folytatására" - mondta a kormányfő.
A megállapodás értelmében a résztvevő országoknak nemzeti törvénykezésük részévé kell tenniük a költségvetési hiány megfékezését.
Gerry Adams, a nacionalista Sinn Fein párt vezetője ezzel szemben erősen fogadkozott, hogy a paktum elleni kampány élére áll, mert a fiskális megállapodás az ír kormány által elrendelt "megszorítások szörnyű politikáját" támogatja.
Írország alkotmánya köti az országot, hogy népszavazáson döntsön minden EU-alapszerződés változásról. Az EU tagállamok január 31-én döntöttek a fiskális paktumról, Nagy-Britannia és Csehország kivételével. A megállapodás csak az euróövezet országaira érvényes, hatályba lépéséhez a 17 tagállam közül 12-nek a ratifikálására van szükség. A tagállamok vállalták, hogy öt éven belül a mostani kormányközi megállapodást az EU alapszerződés részévé teszik.
A megállapodást nem ratifikáló országok nem részesülhetnek az újonnan létesített Európai Stabilitási Mechanizmus segélyalapjából.
Írországot 2010 novemberében csak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közös, 67,5 milliárd eurós hitelcsomagja mentette meg a pénzügyi összeomlástól.
(MTI)