Kofi Annan azt javasolja, hogy Szíriában hozzanak létre nemzeti egységkormányt a jelenlegi kormány és az ellenzék képviselőiből. Az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekben illetékes különmegbízottja ugyanakkor kizárná a nemzeti egységkormányból mindazokat, akiknek a részvétele meghiúsíthatná a megbékélést célzó erőfeszítéseket és a stabilitás helyreállítását. Bár Annan konkrétan nem nevezte meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, ez a kitétel elsősorban rá vonatkozik - közölték diplomáciai források szerdán New Yorkban.
Annan kezdeményezését már támogatásukról biztosították a Biztonsági Tanács állandó tagjai, köztük Oroszország is. Több diplomata szerint ez elmozdulást jelezhet az orosz álláspontban, bár az egyelőre nem világos, hogy a támogatás elvi jellegű-e, vagy Moszkva kihátrált hűséges szövetségese, Aszad mögül.
Oroszország többször is megismételte, hogy nem ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad minden áron hatalmon maradjon, de a döntést a szíriai népnek kell meghoznia, s nem külső nyomásra vagy katonai beavatkozás hatására, miként az Líbiában történt. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország a szíriai elnököt tartja felelősnek a vérontásért és az erőszakért, amelynek az ENSZ becslései szerint legalább tízezer áldozata van.
A 16 hónapja dúló szíriai konfliktus megoldását célzó javaslat lesz az egyik fő napirendi pont azon a tanácskozáson, amelyet szombaton tartanak Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével. A politikai átmenetet elősegítő irányelveinek elfogadását Annan előfeltételül szabta ahhoz, hogy megszervezze a genfi értekezletet.
A tanácskozáson, amelyen Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is jelen lesz, megállapodásra kell jutniuk a résztvevőknek a politikai átmenet részleteiről és az új javaslat végrehajtásának mechanizmusáról.
Annan azt is szeretné elérni, hogy élesszék fel hatpontos béketervét, mert nem sikerült elérni a harcok leállítását a kormányerők és a fegyveres ellenzék között, noha elvileg mindkét fél elfogadta azt.
(MTI)