A nemzetközi tendenciák eredményeként jövő héten a benzin kettő, a gázolaj pedig 5-7 forinttal is drágulhat.
A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a héten 0,2%-kal csökkent, a hét első napján jelentkező árcsökkenés után stagnált az ár. A motorikus gázolaj jegyzésára heti átlagban 2,4%-kal drágult, a hét második felében emelkedett a jegyzésár. A forint árfolyama a dollárral szemben keddtől kezdve folyamatosan gyengült a hét átlagában 1,8%-kal került többe egy dollár. Az árfolyam gyengülése a dollárban mért benzin kis árcsökkenését forintban számítva emelkedésbe fordította és a szerényebb gázolaj áremelkedést forintban számolva felerősítette.
A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 100,2 dollárról péntekre 103,5 dollárra nőtt, A benzin jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon eltérően, a gázolaj esetében közel azonos ütemben változtak. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,6%-os, míg a ggázolajnál 4,2%-os árcemelkedést mutatnak.
A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében nem, vagy csak szerény mértékű változtatást, 0-2 Ft emelést indokolnak, a gázolaj etében 5-7 forintos áremelés bejelentése várható. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 407-409 forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418-420 forintra nő a következő héten.
(Privátbankár)