A tulajdonosok a portfolio.hu összes nyereségét kifizették osztalékként, közben a két hírportál ismét "szép" kis veszteséget szedett össze.
Origó: még mindig több mint félmilliárdos veszteség
Bár az Origó előző évhez képest némileg javított a helyzetén, de még így is hatalmas veszteséget termelt. Pedig 2012-ben a korábbinál kicsivel több árbevétel is folyt be a kasszába: 4 milliárd után majdnem 4,1 milliárd forint. Ennek döntő részét továbbra is a reklámbevételek teszik ki, melyek enyhe növekedést mutattak: 2,5-ről 2,6 milliárdra emelkedett. Emellett jelentősebb változás nem volt a különböző tételeknél. 676 millió forint származott TV műsordíj bevételéből, közel 220-230 millió forint pedig sms-hez, mobil webhez kapcsolódó szolgáltatásokból, illetve tartalomszolgáltatásból.
Ezzel szemben viszont jelentősebben visszafogták a kiadásaikat is, hiszen anyagjellegű ráfordításra a korábbi 2,4 után 2,1 milliárdot költöttek. Leginkább az igénybe vett szolgáltatások ellenértéke lett csökkentve. Személyi jellegű ráfordításként pedig 400 milliós visszavágás történt, így 1,3 milliárdot költöttek, melyből csak a bérköltség 960 milliót tett ki (szemben az egy évvel korábbi 1,3 milliárddal). Az átlagos statisztikai létszám a cégnél megegyezett a korábbival, vagyis 203 fő volt, ami azt is jelenti a bérköltség csökkenésének ismeretében, hogy akár a fizetéseket is megvághatták a cégen belül. A 2011-es adatokkal 528 ezer forintos átlagos bért kaptunk eredményül, most pedig 394 ezreset.
Mindezek eredményeként már üzemi szinten jelentős javulás mutatkozott, hiszen a 2011-es 1,3 milliárdos veszteség után tavaly 580 milliós keletkezett, amit aztán egy 100 milliós pénzügyi veszteség tovább növelt, és végül 685 milliós mínusszal zárta az Origó 2012-t.

Index.hu: továbbra is veszteséges
Az Origóhoz hasonló jelleggel gazdálkodott a számok alapján tavaly az Index.hu is, hiszen növekvő árbevétel mellé csökkenő személyi jellegű ráfordítás, de emelkedő anyagjellegű ráfordítás társult. A végeredmény szintén csökkenő veszteséggel történő működés.
Az árbevétele a társaságnak 2,5 milliárd forint volt a korábbi 2,3 milliárd után, melynek összetételét a kiegészítő melléklet nem tartalmazza. Ezzel szemben nagyjából a növekedés mértékével megegyezően emelkedtek az anyagjellegű kiadások is, és 1,5 milliárdot költöttek el. A személyi jellegű ráfordítások pedig 670-ről 645 millió forintra mérséklődtek. Az átlagos statisztikai létszám egyébként 113-ról 117 főre emelkedett, miközben a bérköltség 528,5 millióról 512,5 millióra mérséklődött. Ez tehát erőteljesen azt sugallja, hogy a társaságnál a béreken is spórolhatnak valamilyen formában.
Mindezek nyomán a 2011-es üzemi szintű 40 milliós veszteség 85 millióra növekedett, ám ezt nagyban javította a 47 milliós pénzügyi műveleteken elért és a 27 milliós rendkívüli nyereség. Így adózás előtt már "csak" 8 milliós veszteség volt a cégnek. Ezt azonban egy 4 milliós adófizetési kötelezettség 12,7 milliós mínuszra növelte. Ám ez is közel fele annak, ami 2011-ben lett a gazdálkodásuk eredménye.

(mfor.hu nyomán)