Bár a hét második felében valamelyest korrigálta a hét eleji ralit a hazai üzemanyagárakat befolyásoló Brent, a finomított termékárak a hét egészét tekintve jelentősen emelkedtek. A forint a hét elején még úgy ahogy tartotta magát a dollárral szemben, de a folyamatos lemorzsolódás meghozta eredményét az autósok nagy bánatára. A fentiek alapján jövő héten is üzemanyagár-emeléssel szembesülhetünk majd. A benzin 2-3, a gázolaj 4-5 forinttal drágulhat.
A hét második felében némileg korrigálta a nagy ralit a Brent árfolyama, a fekete arany árfolyama 115 dollár alatt cserélt gazdát a világpiacon. Szíria megtámadásának esélye némileg csökkent, így enyhült a vételi nyomás az olaj piacán - írja a portfolio.hu.
A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai ennek megfelelően egy magasabb szinten stabilizálódtak, a benzin esetében látott 1,9%-os drágulása mellé a dízel esetén tapasztalt 2,5%-os emelkedés társult, melyek önmagában elegek lennének az újabb dráguláshoz.
A hazai fizetőeszköz a hét eleji 223,8-es átlagos szintekről a héten 226,6-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A benzin forintban mérve 3,2%-os emelkedést produkált, míg a gázolaj 3,8%-kal drágul.
A portfolio.hu elemzői szerint a héten látott elmozdulások alapján jövő héten szerdán drágulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A dízel további 4-5, míg a benzin ára 2-3 forinttal emelkedhet. A lépést a forint gyengélkedése mellett a finomított termékárak drágulása indokolja, hozzávetőlegesen fele-fele arányban.
(Portfolio - Heti Válasz nyomán)