A mobilszolgáltatók a kis- és középvállalkozásoknak kínált adatátviteli szerződésekben szereplő tarifáknál jóval kedvezőbben egyezhetnek meg egyes multinacionális cégekkel.
A kis- és középvállalkozások tekintetében aggodalomra ad okot, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár, nem beszélve arról, hogy a mobilszolgáltatók egyes multinacionális cégekkel a jelenlegi helyzetben a kis- és középvállalkozásoknak kínált ár töredékéért köthetnek adatátviteli szerződést – írja közös közleményében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ).
Az állam által kötelezően előírt adatszolgáltatás díja nem lehet kevesebb a nagy cégek esetében, mint a mikrovállalkozások tekintetében – áll a közleményben, amiben arra is emlékeztetnek, hogy a tárgyalások kezdetén az online kommunikációs szolgáltatók még csak néhány száz forintos díjról tájékoztatták a vállalkozókat. Említett szervezetek ezenkívül kérik a kormányzatot, hogy vizsgálják felül az adatátviteli díj ÁFA-tartalmának kérdését is.
(HVG)