Magyarország vízügyi együttműködési megállapodást kötött Vietnammal, a dokumentumot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Cao Duc Phat a Vietnami Szocialista Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere írta alá - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.
A tárca közleménye idézi Fazekas Sándort, aki elmondta: a halászatfejlesztés, élelmiszer-biztonság, állategészségügy, valamint a képzések terén a Szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet vietnami kapcsolatai évtizedes múltra nyúlnak vissza, ez most egy újabb területtel, a vízügyi együttműködéssel bővült. Hozzátette: reményei szerint a korábbi egyezményekhez hasonlóan a most aláírt dokumentummal is egy hosszú távú partnerség alakul a két ország között.
A közlemény szerint a mezőgazdaság területén Magyarország és Vietnam közötti együttműködés hivatalos kereteit több tárcaközi egyezmény adja, amelyek kiterjednek a mezőgazdasági kutatás és fejlesztésre, a növénytermesztésre, az állattenyésztés és takarmánytermesztésre, továbbá a vízgazdálkodás és erdészet területére.
A kisállattenyésztés területén - különös tekintettel a baromfi- és nyúltenyésztés fejlesztésre - a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ és a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete már 1998 óta komoly szakmai kapcsolatokat ápol vietnami partnerintézményeivel, többek között a Nemzeti Állattenyésztési Intézettel (NIAH - National Institute of Animal Husbandry; Hanoi, Vietnam). Kiemelendő továbbá az Erdészeti Tudományos Intézet által kiépített vietnami együttműködés a Vietnami Erdészeti Intézettel (Forest Science Institute of Vietnam - FSIV), amelynek legfontosabb kapcsolódási pontjai a nemesítés, génmegőrzés, a klímaszelekció és alkalmazkodás témaköreit érintik. A tavaly novemberi Magyar-Vietnami Gazdasági Vegyes Bizottság ülésének jegyzőkönyvébe bekerült, hogy a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) kész az iparszerű sertéstartáshoz a fejlett technológia és szaktudás átadására Vietnamnak - olvasható a VM közleményében.
(MTI)