Az osztrák bankrendszer költségcsökkentési erőfeszítései enyhíthetik az osztrák bankok közép- és kelet-európai érdekeltségeinek bevételeire nehezedő nyomást és a szektorra kirótt különadók hatásait, a térség több piacán, köztük Magyarországon is azonban az osztrák leánybankok várhatóan veszteségesek maradnak – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett szektorelemzésében.
A nemzetközi hitelminősítő a legnagyobb osztrák bankokról összeállított állapotjelentésében azt jósolja, hogy az osztrák bankérdekeltségek működése a hazai, valamint a lengyel, a cseh és az orosz piacon nyereséges lesz. A román, a magyar és kisebb részben a horvát piacon tapasztalt, folytatódó eszközminőség-romlás azonban azt jelenti, hogy az e piacokon működő osztrák bankérdekeltségek továbbra is veszteségesek, vagy legalábbis alulteljesítők maradnak – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.
A ház szakelemzőinek várakozása szerint Magyarország és Horvátország az idei második félévben is visszahúzó tényezőként hat az osztrák bankrendszer eredményességére, a román piac ugyanakkor valószínűleg fokozatos javulásnak indul.
(MTI)