A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forintra bírságolta meg az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezetet pénzforgalmi jogszabálysértések miatt.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa határozatban állapította meg, hogy az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletnek a nem teljesíthető fizetési megbízások visszautasítására, a fedezetlen fizetési megbízások sorba állítására, illetve a fizetési megbízások teljesítési határidejére vonatkozó rendelkezéseit - írta közleményében a jegybank.
A takarék ezen kívül az ügyfelek számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, a beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és a munkanap legkorábbi zárási időpontjára vonatkozó szabályokat sem tartotta be.
A jegybank kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy maradéktalanul tegyen eleget az MNB-rendeletben foglaltaknak, illetve a továbbiakban pénzforgalmi tevékenységét jogszerűen végezze, a jogszabálysértésekről pedig tájékoztassa az ügyfeleit. Ennek érdekében legkésőbb december 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket és azok teljesítését megfelelő dokumentumokkal is igazolnia kell - tette hozzá az MNB.
A jogsértésekre tekintettel a jegybank 10 millió forintos bírságot szabott ki. "Az intézkedés oka, hogy a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták. Egyes szabályszegések nagy számú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat sértettek" - írták.
(HVG)