Október végén 120,9 milliárd forintra növekedett a költségvetési szervek tartozásállománya a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. Ez egy hónap alatt 23 milliárd forintos növekedésnek felel meg, ekkora ugrásra eddig csak egyszer volt példa. A magyarázatot az iskolafenntartó Klebelsberg intézetnél kell keresni.
Zoom
Újabb csúcsra emelkedett a költségvetési szervek adósságállománya, elérte a 120,9 milliárd forintot október végére. Ez egy hónap alatt 23 milliárd forintos növekedést jelent. A Magyar Államkincstár részletes magyarázatot ad az eddig csak egyszer előforduló havi adósságbővülésre. Ezek szerint a tartozás-növekedésből 17,4 milliárd forint köthető a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz.
"Az intézmény a 2012. december havi, 2013. januárban esedékes munkabérek és egyéb járandóságok, valamint a hozzájuk kapcsolódó közterhek megfizetéséhez megelőlegezésként kapott összegnek csak egy részét fizette vissza a központi költségvetésbe, így ebből adódóan az állammal szemben 12,6 Mrd Ft-os tartozása áll fenn, amit az előző hónapokban nem jelzett" - olvasható a MÁK tájékoztatójában. Ezen kívül az intézet az állam felé fennálló adótartozásként 1,2 Mrd Ft rehabilitációs hozzájárulási adó tartozást, valamint 3,4 Mrd Ft-os szállítói tartozás növekedést mutatott ki.
Soha nem tartoztak ennyivel az állami szervek
A részletekből kiderül, hogy az állammal szembeni összes tartozás 26,5 milliárd forint a 120,9 milliárd forintos adósságból. A szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásállomány 94 Mrd Ft. Ezt részletezve az államkincstár azt is közölte, hogy 69,8 Mrd Ft az áruszállítások kifizetetlen ellenértéke, 9,3 Mrd Ft közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás.
A 94 milliárdos szállítói tartozásállományból 85,7 milliárd forintnyi az Emberi Erőforrások Minisztériumánál jelentkezett. Az EMMI teljes adósságállománya egyébként 101,3 milliárd forint, ami a teljes adósság 83,8%-a. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 60,0 Mrd Ft - mutatta ki a MÁK, vagyis az októberi állapot szerint a kórházak görgették maguk előtt a legnagyobb adósságot.
A kórházak adósságállománya az év utolsó két hónapjában vélhetően lényegesen csökkenni fog. A kormány ugyanis épp a héten döntött 93 intézmény 33,1 milliárd forintnyi tartozásának kifizetéséről. Ezen felül 27 milliárdos év végi támogatásban részesül a gyógyító-megelőző kassza.
Zoom
Valószínűleg ez az idei csúcs
Az év utolsó hónapjában egyébként is csökkenni szokott az adósságállomány, az elmúlt években ugyanis a kormány rendszeresen decemberben adott plusz forrást az intézményeknek a tartozások kifizetésére. Látva a költségvetésben meglévő mozgásteret.
(Portfólió)