A Magyar Nemzeti Bank a napokban közzétette az ingatlan-árverezési kvóta legfrissebb adatait: Somogyban fél év alatt 269-cel nőtt a kilencven napnál régebbi tartozás miatt kényszerértékesítésre kijelölt lakások, házak száma, így jelenleg 984 ingatlantulajdonos félhet, elárverezik az otthonát.
A pénzintézetek és a kormány 2011-es megállapodása alapján a bankok kezdeményezhetik a három hónapnál régebben nem törlesztő hitelesek ingatlanjának kényszerértékesítését: a kvótarendszer alapján az idén az érintettek négy százaléka jelölhető ki árverezésre – két éve két, tavaly három százalék tartozott ebbe a körbe, jövőre ötre nő a kvóta. A lejárt hitelek száma folyamatosan növekszik, jelenleg a lakossági hitelek 18,5 százaléka 90 napon túl, további 15,4 százaléka pedig 90 napon belül késedelmes, vagyis háromból egy hitelt nem a szerződés szerint törlesztenek.
Somogyban közel négyezren tartoznak a tartósan nem fizetők közé, országosan 117 861 ingatlant lehetne a kvóta nélkül elárverezni, ám a megállapodásnak köszönhetően csak 38 919 esetében indulhatna meg az eljárás. A bankok azonban még ezt sem használják ki, a mostani, negyedik negyedévben is csak 75 százalékos az arány – a csúcsot a tavalyi második negyedév jelentette 84 százalékos kihasználtsággal –, s eddig 28 816 lakás, ház esetében kezdeményezték a kényszerértékesítést.
– A pénzintézeteknek sem érdeke az árverezés – mondta Lénárd Mariann, Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője. – A bankoknak az lenne fontos, hogy az adósok rendesen fizessék a törlesztőrészleteiket, s hogy újabb hiteleket tudjanak kihelyezni. A kényszerértékesítésből nem megoldás számukra, hiszen a rengeteg piacra került ház lenyomja az árakat, így viszont az elárverezett ingatlanokért kapott pénz nem fedezi az ügyfelek tartozását, sok esetben pedig eredménytelen a folyamat, mely ráadásul meglehetősen hosszú procedúrát is jelent. Veszít a bank és az ügyfél is, utóbbi akár egész életében nyögheti a különbséget.
Szakemberek szerint jobb megoldás az árverezésnél az ügyféllel közös értékesítés, nem véletlen favorizálják ezt a bankok is, melyek eddig 159 lakást kényszerértékesítettek, ezzel szemben csak az idén 795 esetben a hitelessel együtt sikerült eladni az ingatlant. Hasonlóképpen jobb eredménnyel zárulhat az adós számára, ha otthonát felajánlja a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek – a cég eddig 2274 hiteles ingatlanát vásárolta meg
(Sonline)