Nyolc negyedévi folyamatos csökkenés után a fejlett ipari országokban ismét növekedésnek indult az olaj iránti kereslet az idei év második negyedévében - írja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi jelentése.
A szerdán közzétett felmérés szerint az idén napi 130 ezer hordóval, jövőre pedig napi 240 ezer hordóval, összesen napi 92,4 millió hordóra nő a világ olajfogyasztása, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) olaja iránti kereslet pedig napi 200 ezer hordóval napi 29,3 millió hordóra emelkedik. A többletkereslet könnyen kielégíthető lenne, ha Líbiában és az OPEC más társadalmi vagy termelési zavarokkal küszködő országaiban növekedne a termelés.
Az IEA statisztikái azt mutatják, hogy a líbiai olajtermelés novemberben napi 220 ezer hordóra csökkent az októberi 450 ezer hordóról, és az országnak változatlanul "ellenszéllel kell megküzdenie". Az iráni atomprogram ügyében született megállapodásnak köszönhetően fokozatosan feloldják az olajexportot gátló szankciókat és növekedhet a kivitel, amely novemberben napi 850 ezer hordóra rúgott, s 1 millió hordóval maradt el a két évvel ezelőtti szinttől.
A növekvő kereslet és az esetleg akadozó szállítások miatt a következő hónapokban fokozott ellátási kockázatok merülhetnek fel az olajpiacon - állapítja meg az IEA havi jelentése.
(MTI)