A Suzuki Motor Corp. 3,9 milliárd dollárért (1076 milliárd forint) vásárolná vissza 19,9 százalékos tulajdoni hányadot képviselő részvényeit a Volkswagen AG-től - írja a hirado.hu.
A japán autógyártó bejelentése szerint 122,77 millió részvényről van szó, amelyeket a tokiói tőzsde szerdai 3842,50 jenes záróárfolyamán vásárolna vissza, a kereskedési szünetben, a csütörtöki nyitás előtt.
A két cég 2009-ben lépett együttműködésre, amit részvénycserével pecsételtek meg. A Volkswagen a Suzuki részvényeinek közel egyötödét, a Suzuki pedig a Volkswagen részvényeinek 1,5 százalékát vette át.
A Suzuki a Volkswagen környezetkímélő hibrid technológiáját, a Volkswagen pedig a Suzuki kisautógyártásában szerzett tapasztalatait szerette volna elsajátítani. A Volkswagen emellett hozzáférést remélt az indiai piachoz is, ahol a Suzuki az egyik piacvezetőnek számít. Az együttműködés azonban nem hozta meg a várt eredményt egyik fél számára sem.
A Suzuki 2011-ben mondta fel az együttműködést és adta el a Volkswagen-részvényeket. A Volkswagen viszont nem volt hajlandó megtenni ugyanezt a lépést, megtartotta a birtokában lévő Suzuki-részvénypakettet.
A Suzuki ekkor kérte a bíróságtól a Volkswagennel létesült partneri viszonyának felszámolását, miután a Volkswagen elutasította erre tett ajánlatát és ragaszkodott a birtokában lévő Suzuki-részvények megtartásához.
A bíróság a helyt adott a Suzuki keresetének.