Az EU vezető gazdasági hatalmai idén konkrét lépéseket tehetnek az adóverseny megszüntetéséért, amely komoly hátrányt okozhat Magyarországnak, holott 2004 és 2011 között már így is több mint 1100 milliárd forintos veszteség érte az országot a korábbi harmonizációs intézkedések miatt - írja a Magyar Idők.
Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adópartnere a lapnak kifejtette: az erős gazdasággal rendelkező államok azt szeretnék elérni, hogy cégeik odahaza maradjanak, a multinacionális vállalatok azonban a legmegfelelőbb helyszínt keresik, és az alacsony adókulcsok is közrejátszhatnak abban, hogy egyes nyugati vállalatok Kelet-Közép-Európában alakítják ki gyártóegységeiket.
A társasági adó 9 százalékos magyarországi mértéke jelenleg a legalacsonyabb az unióban, de a személyi jövedelemadó esetében sem áll rosszul az ország, vagyis Magyarország a szabályok egységesítésével veszítene kedvező helyzetéből.
Azt a Magyar Okleveles Adótanácsadók Egyesületének elnöke, Herich György is megerősítette, hogy Magyarország érdekét az adóverseny folytatása szolgálja.
(MTI)