Közel ötmilliárd dollár értékű megállapodást írt alá a Total francia gázipari vállalat vezetője Teheránban hétfőn, dacára az Irán ellen újabb szankciókat fontolgató Egyesült Államok nyomásának.
A szerződés értelmében a Total vezette nemzetközi konzorcium tárhatja fel és aknázhatja ki az Irán és Katar közt elterülő hatalmas gázmező, a Déli Pars-mező 11. szakaszát. A gázmezőre kiadott kutatási és kitermelési jog 20 évre szól, a befektetések pedig 10 év elteltével térülnek meg.
A fejlesztés eredményeként napi 2 milliárd köbméter földgázt (Ezt az irreális mennyiséget az MTI szokásához híven félrefordította, ugyanis a forrásokban köbláb szerepel. Az infót köszönjük olvasónknak! - a szerk.) tudnak kitermelni, ami napi 400 ezer hordó kőolajnak felel meg. A kétlépcsős beruházás összesen 4,8 milliárd dollárba kerül, az első fázis költségét nagyjából 2 milliárd dollárra becsülik.
A konzorciumban Irán nemzeti olajvállalata, a National Iranian Oil Company (NIOC) és a Kínai Állami Kőolaj-, és Gázipari Vállalat (CNPC) vesz részt. A Total részesedése 50,1 százalékra rúg, a kínai vállalat 30, az iráni pedig 19,9 százalékos hányaddal bír.
(MTI)