Egyre többen használnak bankkártyát hazánkban, aminek következtében emelkedett a kártyás visszaélések száma is. Megesik, hogy ellopják a plasztikról a pénzt. Jó hír a kártyabirtokosoknak, hogy pozitív változásokat hoz ezen a téren a 2018-as év.
Jövőre életbe lép az új európai fizetési szolgáltatásokról szóló irányelv (az Európai Parlament és a Tanács 2015/2366 irányelve, az ún. PSD2), amely a pénzforgalom számos területén hoz változásokat – tájékoztatta a hirado.hu- t a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Közölték, az egyik ilyen fontos, a fogyasztókat közvetlenül érintő változás a fizetési kártyás visszaélésekkel kapcsolatos. Ennek keretében a bejelentés előtti kárviselési kötelezettség felső határaként 50 eurót (15 ezer forint) szabtak meg a jelenlegi 45 ezer forinttal szemben.
Azaz abban az esetben, ha nem rosszhiszeműen és nem csalárd módon járunk el, és ellopott vagy elveszett bankkártyánkkal, a PIN kódunk használatával történt a visszaélés, annak a pénzforgalmi szolgáltatóhoz (bankhoz) történt bejelentéséig keletkezett károkból legfeljebb 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig kell nekünk viselni a kárt. Ám a 2018. január 31-től életbelépő új szabályozás szerint ez az összeg 15 ezer forintra csökken.
A másik fontos változás. hogy a pénzintézetnek kötelessége az ellopott pénz haladéktalan, de legkésőbb a következő munkanap végéig történő megtérítése – hívta fel a figyelmet a jegybank. Kiemelték, fontos elem ezen kívül, hogy továbbra is a bank köteles bizonyítani az ügyfél csalárd eljárását a fogyasztók és mikrovállalkozások esetében is.
Bejelentési kötelezettség
Fontos tudni, hogy nekünk is kötelességünk bejelenteni, ha elveszik, vagy ellopják a kártyánkat. Ha kártyaadatainkat vagy a PIN kódot megszerezték, a kártyát rögtön le kell tiltani. Ha a bankok észlelnek gyanús tranzakciókat, akkor értesítenek minket, de le is tilthatják a kártyánkat.
Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a fizetési kártyás visszaélések mellett két lényegesebb változást érdemes kiemelni az új jogszabállyal kapcsolatban.
Egyrészt szabályozott formában lehetővé teszi majd új (úgynevezett fizetéskezdeményezési és számlainformációs szolgáltatók) piacra lépését, amelynek révén a fogyasztók új fizetési szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az új szolgáltatások révén a fogyasztók akár egy felületen kezelhetik több bankjuknál vezetett számláikat, azokról utalásokat indíthatnak a szolgáltatók által kínált innovatív megoldásokkal és személyre szabott ajánlatokat (például hitelajánlat a fogyasztó összes bankszámlájának és forgalmának figyelembe vételével) kaphatnak.
A másik fontos változás a fizetések biztonságára vonatkozik. Ez alapján a jogszabály által meghatározott esetekben a fizetési műveleteknél kötelező az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés alkalmazása. Az erős ügyfélhitelesítés esetében a lényeg, hogy három tényezőből – birtoklás, tudás, tulajdonság – legalább kettő szükséges a jóváhagyáshoz.
Birtoklás lehet például egy eszköz (mobiltelefon, token) birtoklása. Tudás lehet a jelszó ismerete. Tulajdonság lehet például valamilyen biometrikus adat, mint például az ujjlenyomat. Ezek széleskörű alkalmazásával a pénzforgalmi rendszer az eddigieknél is biztonságosabbá válik majd, ezáltal is ösztönözve a korszerűbb, kisebb társadalmi költséggel járó elektronikus fizetési módok használatát.
A jegybank kiemelte: a PSD2 európai irányelv hazai implementációja jelenleg is folyamatban van a Nemzetgazdasági Minisztérium irányításával, amelynek eredményeként az év végéig kihirdetik a magyar jogszabályt, amelyek 2018. január 13-tól alkalmazandók.
Plasztikok és statisztikák
Jelentősen bővült a bankkártyát elfogadó helyek száma: ma már csaknem 110 ezer POS-terminálnál lehetséges a kártyás fizetés. Hazánkban jelenleg 10,4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési, vagyis hitel- és bankkártya van forgalomban. A tavalyi első félévében a tranzakciók kevesebb, mint 0,006 százalékát, az összérték 0,01 százalékát tették ki a visszaélések – áll az MNB 2017-es Fizetési Rendszer jelentésében.
(Híradó)