A pénteken ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhantak áprilisban a brit feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.
Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról.
Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 32,6-os áprilisi feldolgozóipari BMI-mutató az ágazat aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.
A felméréshez fűzött elemzésében az IHS Markit hangsúlyozza, hogy az egyes részindexek közül a brit feldolgozóipar kibocsátási értékét, az új megrendelések értékét és a foglalkoztatást mérő jelzőszámok soha nem zuhantak olyan ütemben a BMI-adatok közlésének 28 évvel ezelőtti kezdete óta, mint most.
(MTI)