A magyar női vízilabda-válogatott két vereség után utolsó csoportmérkőzését megnyerte, a franciák elleni 18-3-as sikerrel a csoportjában harmadik lett, így az amerikaiakkal találkozik a nyolc közé jutásért a kazanyi vizes világbajnokságon.
Eredmény, D csoport, 3., záróforduló:
Magyarország-Franciaország 18-3 (5-1, 1-1, 7-0, 5-1) - online közvetítés
gól: Bujka 6, Keszthelyi 5, Kisteleki 3, Tóth 2, Antal, Illés 1-1, illetve Guillet 2, Jaskova 1
Keszthelyi Rita jóvoltából, egy gyorsan befejezett akció eredményeképpen hamar vezetéshez jutott a magyar válogatott a két forduló után egyformán pont nélküli csapatok találkozóján. Röviddel később újra emberelőnyből, és megint Keszthelyi talált be a franciák kapujába (2-0). A 200. válogatottságát ünneplő Bujka Barbara jegyezte a harmadik, a másik center, Tóth Ildikó pedig a negyedik gólt. 4-1 után, még az első negyedben Keszthelyi triplázott (5-1).
Bujka-góllal indult a második játékrész (6-1), utána azonban elmaradtak az újabb találatok, pontatlanná váltak a támadásbefejezések, és a nagyszünetig - egyszer - már csak a franciák voltak eredményesek (6-2).
A harmadik negyedet is Bujka vezette fel egy remek ejtéssel (7-2), majd sorozatban estek a magyar gólok, és az utolsó szünetig az összesen ötször is eredményes Keszthelyi, továbbá a játékrészben duplázó Bujka, illetve Antal Dóra, Tóth és Illés Anna révén 13-2-re húzott el a válogatott.
A lendület megmaradt a zárónegyedre is, amelyet Bujka vezetett fel, majd folytatta hasonlóképpen, hat góljával a csapat legeredményesebbjévé lépve elő (15-3).
Utána Kisteleki Dóra célzott pontosan egymás után háromszor is, beállítva a 18-3-as végeredményt.
Merész András szövetségi kapitány így összegzett az M4 Sportnak: „Hozták a lányok azt, amennyi ahhoz kellett, hogy a csoport harmadik helye a miénk legyen, és a nyolc közé kerülésért játszhassunk. Felpörögve, sokmozgásos játékkal, profi módon nyertünk.” Hozzátette, hogy a negyeddöntőbe jutás roppant nehéz feladatnak ígérkezik, és ő már egy „félgólos”, ötméteresekkel kiharcolt győzelemnek is örülne.
A magyar együttes - amely a vasárnapi csoportnyitó meccsen 9-8-as vereséget szenvedett a kínaiaktól, kedden pedig 13-11-re az oroszokkal szemben maradt alul - négyesében a harmadik helyen zárt, így szombaton 17.50-kor játszik a negyeddöntőbe kerülésért az Egyesült Államok olimpiai bajnoki címvédő csapatával, amely a C csoportban másodikként végzett.
A D csoport első helyéről az egyformán négypontos orosz és kínai válogatott 17.50 órakor kezdődő meccse dönt.
(MTI)