Gyárfás Tamás az úszószövetség vasárnapi közgyűlésén azt mondta, a MÚSZ-nak politikai befolyás nélkül kell működnie, ő maga pedig nem futamodhat meg, mert annál nagyobb a felelőssége. A közgyűlésen, ahol 118-1 arányban megerősítették pozíciójában Gyárfást, az úszóválogatott jelenlegi kapitánya kiküldte a teremből Hornyák Viktort, mert Gyárfás korábbi kihívója kritizálta a szövetséget.
„A Magyar Úszó Szövetség egy civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell, hogy végezze a munkáját. Bennünket ez a közösség választott meg. Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el. Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak – állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem” - mondta napirend előtti felszólalásában Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke a vasárnapi közgyűlésen.
A maffiózó ezután felsorolta, hogy milyen eredményeket ért el a sportág, a világbajnokságra épülő új uszodakomplexumról megjegyezte, „már nem éltünk hiába”. Kiss Lászlóról azt mondta: “nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki. Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként.”
Majd hozzátette, “persze, hogy elítélem a nemi erőszakot. Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.”
Az elmúlt hetekben felmerült doppingvádakról azt mondta, hogy a vádak homályosak és nem bizonyítottak, és szerinte az is elítélendő, hogy 30 évvel ezelőtti gyerek verésekkel támadják a sportágat.
Gyárfás beszéde után bizalmi szavazást kért, amit azzal vezetett fel, hogy “hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget.” Majd kiment a teremből, mondván, nem akarja befolyásolni a nyílt szavazást, amelyen 118-1 arányban megerősítették pozíciójában.
Hargitay András, az úszóválogatott kapitánya is felszólalt a közgyűlésen. Elmondta, hogy őt az úszósport tette azzá, akivé, az úszók a családja, márpedig ezt a családot most folyamatosan támadják, bántják. Majd Hornyák Viktorhoz, Gyárfás korábbi kihívójához fordult, akinek azt mondta: “Viktor, hagyjad békén a magyar úszósportot, a magyar sportot, és menj ki innen, mert nem hozzánk tartozol.”
A kapitány még hozzátette, „természetesen rád is vonatkozik a megbocsátás. De csak akkor vagy rá méltó, ha végre az úszósportért és nem az ellen tevékenykedsz.”
(HVG nyomán)