Verrasztó Dávid aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a londoni úszó-Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. Kapás Boglárka 400 méter gyorson nyert. 10 arannyal Magyarország végzett az éremtáblázat élén.
A szám tavalyi világbajnoki ezüstérmese a pillangó után még négytizedes hátránnyal harmadiknak fordult, háton azonban pillanatok alatt ledolgozta ezt, sőt, másfél másodperces előnyre tett szert. Mellen tovább növelte a különbséget, így még az is belefért, hogy gyorson némileg ráúsztak. Végül 4:13.15 perces teljesítménnyel végzett az élen.
„Egy hónapja még el volt törve a bordám, úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömöt szerezni mindenkinek” – nyilatkozta a magyar szövetség Facebook-oldala szerint Verrasztó, aki azt is hozzátette, hogy a vegyesúszóknak nem kedvezett az, hogy korán voltak a vasárnapi döntők, mert így nem maradt elég idejük a regenerálódásra.
A szám másik magyar döntőse, Gyurta Gergely negyedik lett 4:14.94 perccel.
Eredmények:
férfi 400 méter vegyes, Európa-bajnok:
————————————–
VERRASZTÓ DÁVID 4:13.15 perc
2. Nagy Richárd (Szlovákia) 4:14.16
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:14.74
4. GYURTA GERGELY 4:14.94
Kapás Boglárka aranyérmet nyert 400 méter gyorson
Kapás Boglárka aranyérmet nyert 400 méter gyorson vasárnap a londoni úszó-Európa-bajnokság zárónapján.
A 23 éves versenyző 4:03.47 perces országos csúccsal csapott a célba, ezzel megszerezte negyedik elsőségét a brit fővárosban. Előzőleg 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött.
Kapás az első fordulónál, 50 méternél még csak hetedikként fordult, de a másodiknál már az ő neve jelent meg elsőként az eredményjelzőn. Ez innentől kezdve már nem is változott, és bár a brit Jazmin Carlin megpróbált zárkózni hozzá, a magyar úszó magabiztos győzelmét végül ő sem veszélyeztette.
Ez volt a magyarok tizedik aranyérme a kontinensviadalon, e tekintetben ez minden idők legjobb magyar eredménye. A korábbi csúcs 2012-ben, Debrecenben született, ott kilenc aranyat gyűjtöttek a magyar úszók.
Eredmények:
női 400 méter gyors, Európa-bajnok:
———————————–
KAPÁS BOGLÁRKA 4:03.47 perc
2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 4:04.85
3. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:06.89
Bronzérmes a férfi 4×100 méteres vegyesváltó
Bronzérmet szerzett a Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd összeállítású 4×100 méteres férfi vegyvesváltó a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárószámában.
Szilágyi Liliána egyetlen századdal maradt el a győztestől
Szilágyi Liliána ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.
A 19 éves versenyző 2:07.24 másodperces idővel csapott célba, egyetlen századdal maradt el a győztes német Franziska Hentkétől. Az első száz méteren még magabiztosan vezetett, az utolsó ötven méterre azonban másodikként fordult rá. Nagy hajrá végén úgy tűnt, a pályafutása első felnőtt nagymedencés érméért küzdő Szilágyi a legfényesebb medált gyűjti be, de a benyúlásnál nem volt elég határozott, ez pedig Hentke sikerét eredményezte.
Szilágyi „picit ironikusnak nevezte, hogy éppen egy századdal kapott ki, ugyanakkor azt is hangsúlyozta versenye után, hogy három hónapja még az is megfordult a fejében, hogy befejezi az úszást, mert
úgy érezte, "nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem".
"Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb" – hangsúlyozta magabiztosan a 19 éves sportoló.
A szám másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 2:07.75-tel.
”Vissza akarom nézni az úszást, mert alapvetően nem éreztem rossznak, viszont nem feltétlenül úgy mentem neki a versenynek, hogy na akkor én most negyedik leszek" – mondta Jakabos.
Eredmények:
női 200 méter pillangó, Európa-bajnok:
—————————————
Franziska Hentke (Németország) 2:07.23 p
2. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.24
3. Judit Ignacio Sorribes (Spanyolország) 2:07.52
4. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.75
Az éremtáblázat élén a magyar csapat
Ezzel az Európa-bajnokság legeredményesebb nemzete Magyarország lett, 10 aranyérem mellett négy ezüstöt és öt bronzot szerzett a magyar csapat, és ezzel az éremtáblázat élén végzett.
(MTI nyomán)