Egy osztrák tudósok által elkészített, statisztikai modell szerint a házigazda Franciaország és a világbajnok Németország válogatottja a leginkább esélyes a végső győzelemre a jövő pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból.
Achim Zeileis, az innsbrucki egyetem kutatója és két bécsi kollégája, Christoph Leitner, valamint Kurt Hornik 19 fogadóiroda oddsait vette alapul, és kombinálta azt egy komplex, statisztikán alapuló számítással az előrejelzés elkészítéséhez. A kutatók saját adataik szerint ezzel a módszerrel a 2008-as Eb-döntőt, valamint a spanyolok 2010-es vb-, és 2012-es Eb-győzelmét is helyesen jósolták meg.
A most elkészített modell szerint Franciaországnak 21,5 százalék, míg a németeknek 20,1 százalék az esélye az Eb megnyerésére. A címvédő spanyolok 13,7 százalékkal harmadikok ebben az összevetésben, Anglia a negyedik 9,2, Belgium pedig az ötödik 7,7 százalékkal. A kimutatás szerint a magyar válogatottnak 0,3 százalék az esélye a trófea elhódítására, ennél kevesebbet csak az észak-írek és az albánok kaptak (0,2-0,2 százalék).
Franciaországot és Németországot a saját csoportjának megnyerésére predesztinálja a kutatás, így a két csapat már az elődöntőben találkozik majd egymással, és a győztes a modell szerint nagy valószínűséggel a spanyolokkal csap össze a döntőben.
Az osztrák kutatás alapján a magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból, a negyeddöntős szereplésükre ugyanakkor már csak 15,7 százalékot, az elődöntőbe jutásra 4,9, míg a fináléba kerülésre 1,5 százalék esélyt valószínűsít a modell.
A német Dekabank közgazdászai szintén megvizsgálták az Eb-n résztvevő 24 csapat győzelmi esélyeit, mégpedig úgy, hogy 10 millió lehetséges kimenetelt modelleztek le. A Dekabank elemzői szerint a németek a július 10-i döntőben a spanyolokat verik meg, s a világbajnok Eb-győzelmére 27,1 százalék esélyt látnak.
(VS)