Európában egyedülálló zarándoklat indult el a Mária-úton, Frank Tibor és Veress Béla ultramaratonfutók futják végig a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó 1300 kilométert. Kerékpárosok is csatlakoztak hozzájuk. Ausztria, Magyarország és Erdély tájain át bő három hét alatt jutnak el a célba.

Európában egyedülálló esemény kezdődött, a Mária Úton ultramaratonista futók és túrakerékpárosok teszik meg a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó 1300 kilométert. A zarándoklat hétfőn éri el a jelenlegi magyar-osztrák határt, útközben bárkit szívesen látnak, aki egy két napra szeretne a csapathoz csatlakozni.
Mariazellből két futó indul, Frank Tibor és Veress Béla, valamint tizenöt kerékpáros. Utóbbiak közül, mint Dominusz Ákos, kerékpáros szervező elmondta, tizenketten mennek egészen Csíksomlyóig.
A futók és kerékpárosok Ausztrián és Magyarországon át érkeznek a Partiumba és Erdélybe, végül július 10-én Csíkszeredába. Mindenki más-más okból indult el erre a zarándoklatra.
Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke kiemelte, Közép-Európa zarándokútja az összes máriás kegyhelyet összeköti egymással.
A több mint 5000 kilométeresre tervezett úthálózatot tíz éve kezdték építeni, a már elkészült Mariazell-Csíksomlyó szakasz a hálózat főútvonala.
A háromhetes út nem csak sportolói szempontból kiemelkedő teljesítmény, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita szerint a zarándoklat átformálja az ember lelkét.
Frank Tibor ultramaratonista azt mondta, a zarándoklat hangulata, az útvonal, a táj, a három ország, a csatlakozó futók, a barátság mind benne van, hogy elindult, a spiritualitás pedig még izgalmasabbá teszi ezt az ultramaratont.
(Híradó nyomán)