Még az Ausztria elleni keddi mérkőzés után indított eljárást az UEFA pirotechnika használatáért, amit az Izland elleni mérkőzés után megismételtek. Akkor már rendbontás miatt is vizsgálódott az európai szövetség. A magyar válogatott játékosai a Portugália elleni mérkőzésre sportszerű buzdítást kértek a drukkerektől.
Az MLSZ honlapján megjelent ítélet szerint az UEFA az Ausztria elleni bordeaux-i mérkőzéssel kapcsolatban pirotechnika használatáért 20 ezer euró, míg az Izland elleni Marseille-i mérkőzésen történtek esetében pirotechnika használatért, tárgyak pályára dobásáért és nézőtéri rendbontásért 65 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki.
A szövetség honlapján megjegyzi : az Izland elleni csoporttalálkozón a sportszerűen éneklő tízezrek mellett néhányan megszegték a szabályokat, többen be akartak mászni a pályára, voltak, akik a stadion biztonsági személyzetével keveredtek verekedésbe, és előkerült egy pirotechnikai eszköz is, melyet valaki a pályára hajított.
A rendbontás eredményeként a mérkőzés előtt, alatt és után több magyar szurkolót előállítottak, közülük egyet hivatalos személy elleni erőszak gyanújával le is tartóztattak.
Az MLSZ azt szeretné, ha az utolsó csoportmérkőzésen minden magyar szurkoló csak és kizárólag a sportszerűség keretein belül buzdítaná a csapatot, ugyanis egy esetleges újabb rendbontás után az UEFA visszaesőként bünteti a csapatot.
Minden egyes olyan megmozdulás, amely okot adhat a nemzetközi szövetségnek a vizsgálódásra, közvetlenül a magyar csapatnak árt.
Még vasárnap a magyar válogatott kapitánya, Dzsudzsák Balázs is sportszerű biztatásra kérte a szurkolókat.
“Szurkolóink és köztünk nagyon szoros kapocs alakult ki, ami nagyon fontos számunkra, a lelátókról érkező buzdítás rettentő sokat jelent nekünk, és hihetetlen motivációt ad mindannyiunknak. Arra kérünk mindenkit, hogy továbbra is ugyanígy, közösen vívjuk meg a következő csatákat is, de úgy, hogy a lelátón történtek még a legszigorúbb döntéshozók számára se adjanak lehetőséget büntetés kiszabására, vagyis kizárólag a pályán elért eredmények határozzák meg azt, hogy hogyan zárjuk majd ezt az Európa-bajnokságot. Szerda este ismét találkozunk Lyonban! “
Az országos rendőr-főkapitány megítélése szerint nem kirívó a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon kint lévő magyar szurkolók viselkedése.
Papp Károly azt követően mondta ezt, hogy reggel a magyar rendőrség közleményben hívta fel a szurkolók figyelmét arra: megváltoztatták a magyar szurkolók szerdai gyülekezési pontját Lyonban.
A francia városban a magyar válogatott a portugál csapattal mérkőzik meg az Eb-n.
A rendőrség indoklása szerint a nagy érdeklődésre tekintettel döntöttek így a magyar rendőri delegáció és a helyi rendőri erők egyeztetése után.
(Híradó)