Ötven doppingellenőr, delegált kísérők és önkéntesek – összesen 200-an dolgoznak a vizes világbajnokság alatt az antidopping csoportban.
Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) videójában elmondta, az, hogy kit, mikor és hol ellenőriznek, csak a Nemzetközi Úszó Szövetségen (FINA) múlik.
A szervezet kizárólagos hatásköre az ellenőrzések elrendelése – hangsúlyozta a magyar szakember, aki azt is kiemelte, ez egy teljesen új kihívás Magyarország számára is, hiszen ekkora volumenben még nem történtek mintavételek.
Az ellenőrök hajnalban értekezlettel indítják a napot, majd egyből belevetik magukat a munkába. „Hat helyszín dolgozunk és a gyakorlóuszodákban is, de vannak úgynevezett versenyen kívüli, verseny előtti tesztelések. Utóbbiakat akár a hotelekben is le lehet bonyolítani. Volt olyan, hogy hajnali hat órakor kopogtattunk egyes sportolóknak az ajtaján” – nyilatkozta a MACS vezetője.
A budapesti vizes vb alatt gőzerővel dolgoznak a doppingellenőrök is, akiknek a munkáját a delegált kísérők, az úgynevezett seperonok és az önkéntesek segítik.
(M4)