Déri Csaba, a marosvásárhelyi klub magyarországi edzője folyamatos támadásoknak van kitéve. Csapata legyőzte a bajnokot, de ez sem elég.

Déri Csaba a Maros KK edzője. Bűne: magyar
A kronika.ro írása szerint bajnok Kolozsvár fölött aratott hétpontos győzelemmel válaszolt Déri Csaba, a Maros KK edzője a klub alelnökének, Cornel Lungunak, aki a Nagyvárad ellen elveszített hazai mérkőzés (79:86) után heves kirohanást intézett ellene. „Megnéztem egy pár edzést, és láttam, hogy nem dolgoznak semmit. Ennek az embernek fogalma sincs a kosárlabdáról” – nyilatkozta a hét elején Lungu a Zi de zi napilapnak. Az igazgatótanács tagja szerint ugyanez a véleményük a játékosoknak is, csak nem merik nyilvánosan is felvállalni. A kerettagok viszont rácáfoltak a Déri személye ellen már a magyarországi tréner leszerződtetése előtt is kifogásokat emelő Lungura. „Az edzőnkért játszottunk” – mondták el a szerdán 75:68-ra megnyert mérkőzés után többen is.
Nem tetszik, hogy magyar
„Tizenöt évet kosárlabdáztam, huszonkét éve vagyok edző, nem akármilyen csapatoknál, de még senki nem mondta nekem, hogy nem értek a kosárlabdához. Ha ez így volna, Magyarországon nem lettek volna bajnokcsapataim, itt meg nem tudtam volna az ötödik helyen végezni a Vásárhellyel. Nem lettünk volna a negyedikek a Román Kupában, nem hajtottunk volna a bajnokságra a Sepsiszentgyörgy női csapatával. Nagy terhet rótt ránk a vezetőség a jelenlegi dobogós célkitűzésével, aminek ugyan igyekszünk megfelelni, de ilyen a sport, a vereségek is hozzátartoznak, elvégre nem lehet mindig győzni” – fakadt ki Déri Csaba vezetőedző. Arra a kérdésre, hogy miért vehették célkeresztbe egyesek, Déri Csaba nem takargatta: bizonyos személyeknek nem tetszik, hogy a csapat élére egy magyar ember került.
Becsmérli Dérit
A kronika.ro szerint a klubalapító Cornel Lungu szinte minden egyes vezetőségi gyűlésen becsmérlő szavakkal illeti Dérit. Lungu volt az egyedüli vezetőségi tag, aki a nyáron az ötödik helyezést elérő Déri Csaba menesztését szorgalmazta. Szintén ő volt az, aki a magyarországi szakember 2010-ben történt szerződtetését is kifogásolta. A Krónika azon kérdésére, hogy a bajnokverés után is fenntartja nyilatkozatát, miszerint a magyar edzőnek fogalma sincs a kosárlabdához, Cornel Lungu visszakozott.
„A nyilatkozatomnak és a Kolozsvár elleni meccsnek semmi köze egymáshoz. Azt a mérkőzést a játékosok nyerték meg, mert csodálatosan küzdöttek. Nem akarok Déri Csabával polemizálni, de most is fenntartom, hogy taktikailag nem készíti fel megfelelőképpen a csapatot” – jelentette ki az építőmérnöki oklevéllel rendelkező, valamikor amatőr kosárlabdázó Lungu.
(Krónika - Civishír)