A tartalomból:

Pörzse Sándor: Mindenkinek mindig ugyanaz jut eszébe
Megszoktuk már, hogy a különböző politikai oldalak ugyanazt mantrázzák, sokszor már-már gúny tárgyát is képezik a banalitások. Például a Hitgyülihez – amit az egykori SZDSZ is lelkesen támogatott, a Fidesz pedig a történelmi egyházak rangjára emelt – köthető Hetek című újság hosszú elemzést közölt arról, hogy mi van, ha a volt szocialista elnökhelyettes, Simon Gábor IS megússza a felelősségre vonást. (Jelen helyzetben az ügyészség nem tudta kideríteni, hogy Simonnak honnan van a pénze, ezáltal maradt kb. százmillió forintja, és természetesen a továbbiakban szabadon élvezheti az életet.) A Hetek számára ebből a legnagyobb tragédia az, hogy ezáltal a Jobbik még jobban megerősödik. Semmi moralizálás, semmi „hogy lehet ez?”, semmi elmúlt húsz év, semmi politikai korrupció mocsara, stb… Számukra egy gond van: a Jobbik legalább öt százalékot fog ezáltal erősödni.
Balczó Zoltán: Orbán a nagyszínpadon
Egy lépéssel hátrébbról szemlélve ezt a parlamenti purparlét, még értelmetlenebb az egész vita, amelynek célja az Orbán-kormányt az EU szempontjából elfogadhatatlannak minősíteni. Felszólalásomban ezért megnyugtattam az aggódókat: az Orbán-kormány továbbhalad azon az úton, amelyen Magyarország a Lisszaboni Szerződéskor elindult, amelyik egy mélyebb integráció, kimondva-kimondatlanul az Európai Egyesült Államok irányába vezet. A Fidesz a Néppártba besimulva pontosan ezt képviseli az Európai Parlamentben.
Orbánizmus van, és nem polgári Magyarország
A Fidesz jelenleg egy érdekes kísérletet végez, „libikókázik” annak érdekében, hogy sem a baloldal, sem a Jobbik ne legyen képes föléje emelkedni, és így megőrizhesse a centrális pozícióját – mondta a Bar!kádnak Török Gábor. A politikai elemző szerint a Jobbik néppártosodási törekvése kockázatos, de a szerb és az olasz példa igazolja, hogy akár sikeres is lehet.
Földmozgás Ózdon
Embertelen vezető, terrorváros, a Jobbik valódi arca, cigányüldözés, jogellenesség, hatalommal való visszaélés – csak néhány címszó azokból az újságcikkekből, tudósításokból, amelyek az elmúlt hetekben Ózddal kapcsolatban megjelentek. Az objektivitásra, demokratikus értékekre, emberi jogokra oly kényes újságírók egyvalamit mulasztottak el írásaik elkészítésekor: a „hallgattassék meg a másik fél is” alapelvének betartását. Az éremnek ugyanis mindig két oldala van. Fordítsuk hát meg az érmét!
Húsbárddal támadt „Kis Feka”
„Kis Feka” – ezen a néven fut a Facebookon az a 21 éves cigány, aki húsbárddal sebesített meg életveszélyesen egy 85 éves asszonyt Lenti-Mumorban. Miközben a külföldről pénzelt, magukat jogvédőknek nevező szervezetek folyamatosan a másság elfogadásával, a rasszizmus elleni küzdelemmel traktálják a lakosságot, a nagy magyar valóság az, hogy az embereknek a „pintéri két hét” ötödik évében is azzal kell szembesülniük, hogy a beilleszkedést elutasító cigányok az életükre törnek.
Dajkamesék a ligetben
Idén 8 millió helyett 10 milliárd 350 millió forintot fordítana a kormány a Liget Budapest Projekt beruházásra. Eddig egymilliárdot költöttek, összesen 150 lesz, de még nem derült ki, kinek van valójában szüksége a gigaberuházásra. A budapesti lakosságot a Fidesz továbbra sem szeretné megkérdezni, a tervek pedig még a Nemzetközi Építészkongresszuson is komoly kritikát kaptak.
Költségvetés adófizetői szemmel
Stadionépítés, a budai Vár palotanegyedének felújítása, szakácsverseny támogatása és konzultációk mellett a Tom Lantos Intézetnek és a Magyar Futball Akadémia Alapítványnak is jut támogatás a jövő évi költségvetés tervezete szerint. Oktatásra, egészségügyre nem jutna több forrás, mint idén, a bankok viszont kevesebb adót fizetnek.
Üzenjünk Viktornak: tiszteletet a magyaroknak!
Alaposan felkavarta az amúgy is zavaros vizet Orbán Viktor körül a múlt heti rigai EU-csúcs. Történt, hogy az Európai Bizottság elnöke felpofozta Orbán Viktort. Mindezt azután, hogy Jean-Claude Juncker nevetve mint diktátort köszöntötte a pódiumon. Ezután némi viccesnek (?) szánt taszigálás után odébb tolta a magyar kormányfőt, aki bármiféle érdemi reakció helyett kényszeredetten toporgott, majd mosolyogva pózolt a fotósoknak.
Lépésről lépésre
Nagy ünneplést csaptak a homoszexuális szervezetek számos országban, miután a világon elsőként Írországban népszavazáson támogatta a szavazók többsége az egyneműek házasságkötését. Az ír referendumot a meleglobbisták egy óriási lökésnek nevezték, hogy a többi európai országban is sikeresen vívják meg harcukat.
Nem igaz, hogy sírva vigad a magyar
Háti zászló, Velorex, VHK, Bizottság, Beatrice – ezek mind-mind Waszlavik Gazember László nevéhez köthetőek. A zenész a Bar!kádnak adott interjúban elárulja, miért hagyta ott a számítástechnikai pályát, honnan jött a rocksámánság ötlete, mikor volt a zenei rendszerváltás, és miért nem igaz, hogy sírva vigad a magyar.
Buda visszavétele
1849. május 4-én Pest Duna-parti lakói váratlanul hatalmas pusztítással szembesültek. A budai várból az osztrák Hentzi vezérőrnagy parancsára elkezdték lövetni a védtelen várost, miközben az semmi fenyegetést nem jelentett a császári erőkre. A három napon át tartó ágyúzás során Pestet több mint 300 találat érte, mely komoly károkat okozott a folyóparti klasszicista épületekben, köztük a Vigadóban is. A császáriak esztelen pusztítása tovább fokozta a magyar honvédség elszántságát, hogy a dicsőséges tavaszi hadjárat lezárásaként visszafoglalja Budát.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!