A tartalomból:

Balczó Mátyás: Világháborúk
Sajnos ki kell mondanunk, hogy háború van. Ha nagyon el akarjuk nevezni, akkor mondjuk azt, hogy zajlik a III. világháború. Még az is lehet, hogy néhány év múlva a történelemkönyvekben 2015 már mint a III. világháború első vagy második éve fog szerepelni. Lehet, hiszen az I. világháborúról sem tudták, hogy az az I. világháború, egyszerűen csak a nagy háború névvel illették. Mint ahogyan 1939. szeptember 1-jén sem lehetett tudni, hogy az már a II. világháború.
Bazsó Bálint: Szerénységgel, alázattal
Vasárnap a Jobbik Tapolcán kevesebb mint egy év alatt harmadszor is győzni tudott. Egy egykoron fideszes, polgári hagyományokkal rendelkező, nyugat-dunántúli kisvárosban ez talán meglepő is lehetne, vasárnap viszont már az lett volna hírérték, ha nem a két jobbikos jelölt győzött volna az időközi választáson.
Impotens kormány, cselekvő magyarok
Brüsszel és az Európai Unió vezetése nem titkoltan szét szeretné osztani a tagállamok között a migránsokat. Ha a tényleges fizikai határzár nem valósul meg, és nem állítjuk meg a bevándorlást, akkor ennek magától nem lesz vége. Több százmillió potenciális jövevény lehet, hiszen Afrikában több százmillióan vannak összezsúfolódva, és mindenki számára egy álom, hogy eljusson Nyugat-Európába. Nyugat-Európa viszont láthatóan nem tesz semmi óvintézkedést, így várható, hogy mind el is indul majd – mondta a Bar!kádnak Toroczkai László. A migránsáradattal embert próbáló küzdelmet vívó Ásotthalom polgármestere szerint itt az ideje az asztalra csapni, hiszen ha nem lesz kőkemény fellépés a bevándorlókkal szemben, Európa megszűnhet létezni.
Budapest nem menekülttábor!
Budapest, Budapest! Ezt skandálta az a mintegy 200 fős tömeg, akik a napokban haladtak át illegálisan a zöldhatáron. Egyértelmű jelzés, egyértelmű cél: a fővárosba akarnak jutni, és attól sem riadnak vissza, hogy ezt az utat életük kockáztatásával vagy éppen egy embercsempész segítségével tegyék meg. A Jobbik a honvédséget vetné be, az országos rendőrfőkapitány azonban tiniket vezényel a határra.
Válaszúton
Rendkívüli parlamenti ülést tartanak lapunk megjelenése idején a migránsinvázió miatt kialakult helyzet kezelésére. A Jobbik, valamint a Fidesz is több szigorító intézkedésre vonatkozó törvénymódosító javaslatot készített.
Földindulás
A kutatók előrejelzései szerint a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek. Aszály, áradás, özönvízszerű eső, szökőár, tájfun, a vízkészleteink fogyatkozása – súlyos természeti kataklizmák, amelyek milliókat tehetnek földönfutóvá. Egyes becslések szerint 2050-re a klímamenekültek száma akár a 700 milliót is elérheti.
Ősszel jön a nagy földosztás
„Hatalmas meglepetésre” megfogadta a kormány a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) javaslatát, s döntött arról, hogy ősszel megkezdik az állami földek egy jelentős részének értékesítését. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint külföldiek nem vehetnek majd állami földet, ellenben jó eséllyel pályáznak a helyben lakó magyar gazdák. Mindez jól hangzik, kérdés, hogy az állami földhaszonbérletek odaítélésének körülményeit ismerve valóban lehet-e arra számítani, hogy az eladásra kínált földekhez azok juthatnak, akik a leginkább megérdemlik azt, vagy egyéb szempontok (is) szerepet játszanak majd a döntések meghozatalánál?
A KDNP-ből a Jobbikba
A KDNP-ben egyáltalán nem tudtam volna tovább politizálni, mert teljes mértékben eltolódott a Fidesz irányába, és én annak idején nem a Fideszbe léptem be – nyilatkozta a Bar!kádnak Szentesi Jánosné, aki a nyáron érkezett a Baranya megyei Szigetvár helyi jobbikos szervezetének élére. 22 éven keresztül volt a KDNP tagja, de mostanra be kellett látnia, hogy pártja már nem azt az irányvonalat képviseli, amit évekkel ezelőtt. Immár új, fiatal tagtársaival remekül együtt tud dolgozni, és elmondása szerint rengeteg terve van még.
A polgárok nélküli polgári társadalom a hideg polgárháború fogságában
Az 1998 és 2002 között regnáló első Orbán-kormány politikája a polgári berendezkedés eszméje köré épült. Egyesek szerint ez annak idején is mindössze politikai kommunikációs termék volt, szerintem ez hamis állítás. Sajnálatos módon a kormánypárt stratégái a második ciklus során erről a múltbeli ideológiai csapásirányukról teljesen megfeledkeztek. Idén újra a kommunikáció fókuszába került a polgári Magyarország ügye. Kérdés: ma már tényleg csak kommunikációs termékről beszélünk? Ugyanazt érti polgári berendezkedés alatt a Fidesz, mint 15 évvel ezelőtt? Egyáltalán, mi az a polgár, és miért jobb polgárnak lenni?
Óriási kavarodás Görögországban
Egyáltalán nem volt túlzás azt mondani, hogy ami a hellén államban zajlik, az egy valódi görög dráma. Titkos párhuzamos bankrendszer bevezetésének terve, Európai Központi Bank megkerülésével kiadni tervezett pénz, pártütés a semmibe vett népszavazási eredmény miatt, kormányfői lemondás, új választások. Ezekkel jellemezhető Görögország elmúlt másfél-két hónapja.
A bukás
Feladatot adhat a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a világ számos pontján, hogy egy hackercsoport nyilvánosságra hozta egy házas emberek számára létrehozott szeretőkereső internetes portál látogatóinak adatait. Az amerikai igazságszolgáltatás, a politikai és az üzleti élet számos nagy befolyással bíró szereplőjének neve is a portál kliensei között szerepel. A nemzetközi szinten működő, félrelépésre szakosodott oldal 2014 óta Magyarországon is jelen van, és több ezer felhasználóval bír, akiknek adatai most nyilvánosságra kerültek.
Fordulópont
Elmélyülő kapcsolatról, a család összetartásának megerősödéséről, megnövekedett teher- és munkabírásról beszéltek a Bar!kádnak azok az apukák, akiket arról faggatott a lap, hogyan változott meg az életük gyermekük születésével.
Regéc: egy kalandos múltú vár története
Minden magyar vár történetéhez fűződnek legendás, sokszor meseszerű históriák, mely alól Regéc vára sem kivétel. A ma már romos borsodi vár sok évszázadon keresztül játszott fontos szerepet történelmünkben, hiszen a Habsburg-ellenes Wesselényi vezette szervezkedés egyik fontos bázisa volt, ráadásul az erőd falai között töltötte a gyermekkorát II. Rákóczi Ferenc.
Utazás a számik földjén
A Lofoten-szigetek varázslatos világát elhagyva itt, az Északi-sarkkörön túl már csak egy úti cél lebeg a szemünk előtt: az Északi-fok, a Nordkapp elérése. Mindez persze úgy lenne az igazi, ha a sarki fény kísérné utunkat, de ugye ez ügyben télen kéne ide jönni. Azonban most a nyár közepe van, mikor is este 11 felé megy le a nap, hogy aztán 1-2 óra múltán gyorsan fel is keljen.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!