A tartalomból:

Pörzse Sándor: A történelem ismétli önmagát
Nagyon leegyszerűsítve a dolgot kijelenthető, hogy a történelem folyamán minden civilizáció akkor bukott meg, mikor már nem volt igazodási pontja (például hit vagy hatalom), illetve a társadalom immunrendszere valamilyen módon megroppant. Többször említettük már ennek legjobb példáját, a Római Birodalmat, de amit napjaink Európája él át, az is valami hasonlóhoz vezet.
Magvasi Adrián: Szubkulturálisból mainstream hírportállá válni
Balczó Matyi azt kérte tőlem, hogy pozitív üzenettel bíró írást küldjek a friss lapszámba. Először csak legyintettem erre, mondván, sok jóról nem igazán lehet beszámolni, de ugyanakkor igazat adtam abban, hogy nem szerencsés, ha csak a nehézségekről adunk hírt. Ezért döntöttem úgy, hogy a tisztelt Bar!kád-olvasókkal megosztok egy jó hírt, amely ráadásul mindannyiunk közös sikere.
Mit rejt a fügefalevél?
„Fortélyos félelem igazgat minket” – írta József Attila. Ez sajnos igaz ma is. Az általános társadalmi légkör jelenleg egy diktatúra állapotát teremti meg, ami ellen nehéz fellépni. Egyedüli eszköz a nyíltság, a nyilvánosság és a társadalmi igazság hangoztatása. Mi azt valljuk, hogy a tanulás képes az ember életének a megváltoztatására, és makrotársadalmi szinten is hiszünk benne, hogy a művelődés képes az embereket olyan felismeréshez, motivációhoz juttatni, ami helyes cselekvésre késztet. Évtizedek óta ezért munkálkodunk, a mostani helyzet pedig egyfajta végjáték. A 2018-as választásokig egy teljes kirablás zajlik, és egy újgazdag társadalmi réteg létrehozása, amit már ismerünk a magyar történelemből – mondta a Bar!kádnak Szigeti Tóth János szociológus. A Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke szerint országunk utolsó értékeinek elrablása zajlik, de most még tudunk tenni ellene.
Gáz, gáz, gáz
A migrációs áradat mellett újabb óriási kihívással szembesülhet Angela Merkel. A német gazdaság egyik zászlóshajójának számító Volkswagen-csoport ugyanis az amerikai hatóságok szerint csúnya csalássorozatba keveredett, egy szoftverrel manipulálták dízelmotorjaik légszennyezési adatait. Az autógyártók európai szövetségének vezetője a botrány hátterében piacszerző akciót sejt, Carlos Ghosn szerint az amerikaiak így akarják megingatni az öreg kontinens vállalatainak vezető pozícióját a dízelmotorok gyártásában. A világméretű botránynak hazánk lehet az egyik kárvallottja, az ügyben érintett motorok közül kétmillió darabot az Audi-társvállalat magyarországi üzemeiben szereltek.
A győzelem kapujában
Áttörésként értékelte a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, hogy a Fővárosi Törvényszék a múlt héten elsőfokú ítéletében hat, a Bajtársiasság napján a rendőrség által el- és meghurcolt gárdistának nyolcszázezer, másik hatuknak hatszázezer, míg egy eszméletlenre vert társuknak egymillió forintos nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélt meg.
Ki nyer a végén?
Életveszélyes játszmát folytat Angela Merkel a migránsinvázióval. A német lapokban némileg finomult a hazánk bevándorláspolitikáját bíráló cikkek bántó hangneme párhuzamosan azzal, hogy az idegenek végeláthatatlanul özönlenek Németországba. Az újságírók figyelme kezd saját házuk tájára összpontosulni. Már nem tudják elrejteni azokat a képsorokat, amelyeken a bevándorlók órákig tartó tömegverekedésekben vesznek részt a befogadótáborok kapui mögött. Láthatja az egész világ a videómegosztókon azokat a felvételeket, melyeken a bevándorlóknak segítő önkénteseket és hatósági embereket fenyegetik családtagjuk megerőszakolásával a rossz étel és a lassú ügymenet miatt hőbörgő migránsok. Most szembesülhet a német társadalom azzal, ami miatt politikusok, véleményformálók négy éve megbélyegezték, ellehetetlenítették a szociáldemokrata bankárt, Thilo Sarrazint, aki őszintén írt az iszlamizáció veszélyeiről, a multikulturalizmus bukásáról, arról, hogy Németország felszámolja önmagát.
A medve nem játék
A sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék – tartja a mondás Székelyföldön. De hogy a most bevetésre került orosz medvéről is születik-e majd szólásmondás a nagyvilágban, nagyjából Putyinon múlik. A Bar!kád az esélyeket latolgatta.
Pandora szelencéje, ENSZ, a neved
„Az ISIS az enyém, én alkottam, én támadgatom, és csak annak adok belőle, akinek én akarok” – valami ilyesfélét próbált üzenni Obama Putyinnak és az egész világnak az ENSZ 70. közgyűlésén. Ám közben jócskán kiesett a szerepéből, testbeszédét nem tudta uralni, ami ennyire feltűnően talán először fordult elő vele. „Tévedtek volna a gazdáim? Mibe löktek?” – körülbelül ezt fejezte ki az egyetlen szuperhatalom elnökének tanácstalan és egyben dühös arckifejezése, a szigorú, fegyelmezett képű orosz elnök mellett.
Vörösből kékbe?
A számos nyugati bevándorlásellenes, gyakran euroszkeptikus párthoz hasonlóan szélsőjobboldali, jobboldali populista, idegen- és iszlámellenes jelzővel előszeretettel illetett, 2005-től (Heinz-Christian) H-C Strache vezette FPÖ valójában egy kemény nacionalista szólamokkal operáló, az osztrák politikai skála jobbszélén elhelyezkedő konzervatív párt, mely mára a közvélemény-kutatások élére tört. Szövetségi állam lévén Ausztriában a választók a legutóbb 2013-ban megtartott nemzeti választás mellett a tartományok vezetéséről is döntenek, idén a 9-ből már 3 tartományi parlament összetételéről is szavazhattak, illetve vasárnap Bécsben is az urnákhoz járulnak. Az idei választásokon a FPÖ-nek áll a zászló, ugyanis Stájerország, Burgenland és Felső-Ausztria is tekintélyes sikert hozott a pártnak.
Irány a fantázia világa!
Irodalmi műfaj a mese, azonban sokkal több annál, mint egy elvarázsoló, fantasztikus történet. Segíti a gyerekek képzelőerejének, szókincsének, értelmi és érzelmi képességeinek kialakulását. De a felnőttek esetében is sikeresen alkalmazzák terápiaként. Nem utolsó sorban pedig közösségteremtő ereje van.
A hazáért
Olyan témákat is érintek a dalszövegeimben, amelyekről ma tilos vagy legalábbis nem túlságosan tanácsos beszélni, ha jót akarsz magadnak a zeneiparban. Magyarországon ez ma úgy működik, hogy van egy jól behatárolható kör, ami meghatározza, hogy mi mehet le a kereskedelmi, de még a közszolgálati rádióban is, ki léphet fel a nyári fesztiválokon, a nagyobb koncerthelyszíneken. Ugyanaz a cenzúra működik, ami a pártállami időkben. A magyarság ellenségei mindig tartottak ettől: volt, hogy máglyára küldték a regösöket, akik őseink dicsőséges tetteit énekelték meg, még a XV. században is tiltott hangszernek számított a hegedű és a koboz, vagy elég csak a Rákóczi-szabadságharc bukása után tűzre vetett tárogatókra gondolni, amikor a Habsburgok ebben a hangszerben látták a rebellis magyarok függetlenségének jelképét. Megszoktuk már, hogy ez a bizonyos kör ott tesz nekünk keresztbe, ahol tud. Érdekes, ha a Beatles egykori tagja, Paul McCartney angol létére ír egy számot Adjátok vissza Írországot az íreknek! címmel vagy – mondjuk – a U2 a londonderryi véres vasárnapról, az pozitív üzenet, ha viszont mi éneklünk arról, hogy Lesz még Erdély Magyarországé, akkor az bűnös dolog – mondta a Bar!kádnak Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere annak kapcsán, hogy elkészült a zenekar a Pirossal, vagyis a háromrészes CD-sorozat első darabjával, amelynek címe: A hazáért.
Egy Habsburg a mexikói trónon (1. rész)
1864-ben Mexikóvárosban császárrá kiáltották ki Habsburg Miksát, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodójának, Ferenc Józsefnek az öccsét. A sokak szerint bátyjánál sokkal tehetségesebb, rugalmasabb Miksa azonban nem sokáig élvezhette a közép-amerikai ország trónját, mert belecsöppent az ott zajló polgárháborúba. Miksa, aki nem sejtette, hogy milyen körülmények közé érkezett, tájékozatlanságáért súlyos árat fizetett, hiszen 3 évvel megérkezése után a mexikói hadbíróság ítélete nyomán kivégezték a mindössze 35 éves uralkodót.
Az öreg, beszédes Tövisháton
Ady óta más jelzője is van ennek a tájnak: „hepehupás vén Szilágyság”. És bár Ady a szó földrajzi értelmében nem volt szilágysági, de azért szülőhelyét, az Érmelléket a tájhoz sorolva szilágyságinak tartotta magát.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!