A Jobbik kivételével valamennyi parlamenti mandátumot szerző pártot felkereste Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet - mondta a nagykövetség sajtóattaséja. Protokollszabályokat nem kellett követnie, mivel nem formális látogatásokról volt szó.
A vasárnapi választási éjszakán Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet több pártnál is megjelent. Jan Krc, az amerikai nagykövetség sajtóattaséja elmondta, a nagykövet "mindazon demokratikus pártok székházát felkereste, amelyek bejutottak a parlamentbe": Tsakopoulos Kounalakis a Fidesznél, az MSZP-nél és az LMP-nél járt - mondta a sajtóattasé.
A látogatásokat a nagykövetség azzal magyarázta, hogy "a nagykövetnek szokásos diplomáciai kötelességei közé tartozik, hogy a fogadó ország politikai történéseit figyelemmel kísérje, és egy parlamenti választás értelemszerűen egy rendkívül fontos belpolitikai esemény". A sajtóattasé szerint az amerikai nagykövet "számos más nagykövethez hasonlóan" járt el.
A nagykövet először az LMP-t, majd az MSZP-t, végül a Fideszt látogatta meg. A pártokkal folytatott beszélgetésekről elmondta, hogy mivel nem formális látogatásokról volt szó, a nagykövet "mindössze gratulált a sikeres pártoknak és kifejezte a magyar emberek iránt érzett nagyrabecsülését, amiért ilyen nagy számban éltek demokratikus jogukkal, a választással".
(Origó)