A Gyulai Törvényszék február 26-án másodfokon, jogerősen bűnösnek találta, és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte dr. Baranyi Istvánt, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármesterét.
Rajta kívül összesen hat volt és jelenlegi önkormányzati képviselőt ítélt a bíróság fejenként 120 ezer forint pénzbüntetésre bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás miatt. Az ügy egy túlárazott községi beruházás története, a községi tisztviselőkön kívül egy vállalkozó szerepel benne, akit 700 ezer forint pénzbüntetésre, és 4 millió 384 ezer forint vagyonelkobzásra ítéltek.
Valamennyi vádlott ítélete jogerős. Az első fokú ítéletet még 2013. október 22-én hozta meg a Gyulai Járásbíróság – sem Pusztaföldváron, sem a Békés megyei nyilvánosságban nem tudtak róla. A Nol megkérdezte Zongor Gábort, a Települések Országos Szövetsége főtitkárát, hogy nem kellene-e ezek után a polgármesternek lemondania tisztségéről. Zongor Gábor azt felelte: a jogerős ítélettel a törvény erejénél fogva megszűnt Baranyi István polgármesteri tisztsége, vagyis új választást kell kiírni.
A bűnsegédi részvételért elítélt hat képviselő közül hárman a jelenlegi testületnek is tagjai. A TÖOSZ főtitkára szerint az elítélt polgármester köteles lett volna bejelenteni, hogy jogerős büntetőítélet miatt megszűnt a tisztsége. Ezt nem tette meg péntek délutánig, ahogyan a Békés Megyei Kormányhivatal sem hozott nyilvánosságra semmit az ügyben.
(Nol nyomán)