A Duna Aszfalt leszorította a trónról Simicska Lajos Közgép Zrt.-jét, Mészáros Lőrinc tarolt az építőiparban.
A vártnál kevésbé látványosan esett vissza a Simicska-féle Közgép Zrt. tavalyi forgalma. A társaság tavaly nyár óta gyakorlatilag nem jutott közpénzes megrendelésekhez, mióta kiszorították a közbeszerzésekből. Az előző kormányzati ciklusban besepert több százmilliárdnyi megrendelésből 101,5 milliárd forint árbevételre futotta, ami csak 10 százalékkal marad el az előző évitől. Adózott eredménye 13 milliárdról 9,6 milliárdra esett vissza, amiből csak 5 milliárd forint osztalékot vettek ki a részvényesek a megelőző évi 11 milliárddal szemben. A DUNA ASZFALT Kft. vette át tőle a vezetést, Szíjj László cége előzetesen 124,5 milliárdos árbevételt jelentett. Három év alatt megtriplázta a forgalmát.
A felcsúti polgármester, a milliárdos Mészáros Lőrinc központi cége, a Mészáros és Mészáros Kft. ugyancsak folytatta a 2010-ben megkezdett fénysebességű növekedését. A 2014-es megtorpanása – amikor éppen csak megismételte az előző évi teljesítményét – átmenetinek bizonyult, visszatért az előző években megszokott duplázáshoz. Tavaly megkétszerezte, 20,7 milliárd forintra növelte az árbevételét, az adózott nyereségét ennél is jobban, 3,7 milliárdra tornázta fel. Ebből 3,5 milliárd osztalékot fizetett, szemben az előző évi 1,8 milliárddal. Ami az osztalékkivétet illeti, máris ráközelített a Közgépre: Mészáros másik építőipari vállalkozását, az R-Kord Kft. 750 millió forintos kifizetését is figyelembe véve az egykori gázszerelő 4,2 milliárdnál tart. Percek kérdése, hogy a sorrend meg is forduljon a mélyépítő vetélkedőben, miután a Közgéppel szemben a Mészáros-cégek egyre újabb közpénzes munkákhoz jutnak, olyan több tízmilliárdos tételekhez, mint például az R-Kord dél-balatoni vasúti megrendelése. Így borítékolható, hogy a cég forgalma a Mészáros és Mészároshoz foghatóan pörög majd, árbevétele már tavaly több mint ötszörösére, 6,6 milliárd forintra nőtt.
Ha nem is ilyen sebes, de látványos növekedés várható a miniszterelnökhöz ugyancsak közel álló Garancsi István érdekeltségétől, a Market Építő Zrt.-től is. Ez a cég olyan megaberuházások részese, mint az úszóvébére készülő, 40 milliárdos komplexum, vagy az Eximbank-hitel segedelmével megújuló Párisi udvar. Stabil megrendelést jelenthet a cégnek a jövőben a csoport legalább 200 milliárd forintosra tervezett városrészfejlesztése a Kopaszi-gáton. A magasépítésben mindent vivő cég tavalyi eredményei ehhez képest szerénynek tűnnek. Árbevétele 49 milliárdról 51,6 milliárdra nőtt, viszont nem fizetett semmit a részvényeseknek, igaz, alig 180 millió nyereséget mutatott ki.
(VG)