Még mindig nagy divat a családban szétdobni a vagyont, így legalább nem kell bevallani.
A családtagok nevére íratva rejtegetik vagyonukat a politikusok – derül ki a Direkt36 legújabb cikkéből. Az írás tárgyalja Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó földvagyonát, amelynek gyarapodását a Fidesz elnöke egészen 2010-ig tette közzé. Az már akkor sem volt világos, miből lett volna pénze Lévainak – egyéb ingatlanjai mellett – több mint 60 hektár Felcsút környéki földre, ám 2010 után már nem is nyilvános a miniszterelnök családtagjainak vagyoni helyzete. Annyi biztos, hogy Orbán feleségének ismert jövedelme semmiképp sem elég fedezet a bevásárlásokra.
A cikk foglalkozik Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ügyeit is. Lázár szintén tudatosan ügyeskedik: vagyonbevallásából azért hiányzik például némi tokaji szőlő, vagy egy budai luxuslakás, mert azokat kiskorú gyerekei nevére vette. Ez nála hagyománynak tekinthető: már 2006-ban kiderült, hogy akkor másfél éves kisfiának például tulajdonrésze volt egy révfülöpi nyaralóban, amely Lázár vagyonnyilatkozatában sohasem szerepelt annak ellenére, hogy holtig tartó haszonélvezeti joga volt rá.
A képviselők vagyonnyilatkozati nyomtatványa 2013 óta előírja, hogy azokat az ingatlanokat is fel kell tüntetni, amelyre az adott politikusnak haszonélvezeti joga van. Ebből következik, hogy Lázár János eddig négy alkalommal sértette meg a vagyonnyilatkozati szabályokat.
A szerzők keresték Orbán Viktort, illetve Lázár Jánost is, a miniszterelnöktől nem kaptak választ, Lázár János pedig szabadságon van.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: