A Magyar Nemzet első fokon pert nyert az ÁKK ellen, egy lépéssel közelebb került a közélet ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mennyit kerestek a javarészt offshore cégek a márciusban véget érő letelepedésikötvény-bizniszen.
"Forduljanak az Államadósság-kezelő Központhoz", mondta tegnap Lázár János a Kormányinfón a kivezetendő letelepedési kötvényekre kapott kérdésre, konkrétan arra, hogy mennyi pénzt kerestek a közvetítő, leginkább offshore cégek. A pénteki Magyar Nemzet vezércikke épp arról szól, hogy első fokon pert nyert a lap az ÁKK ellen, amely korábban megtagadta az egyes cégek kötvényvásárlási adatait a Magyar Nemzettől. Ha a lap másodfokon is nyer, esetleg az ÁKK nem fellebbez, meg lehet majd tudni, hogy melyik cég mennyi kötvényt vett, és mekkora lett a bevétele.
A letelepedési kötvények jegyzését 2017 márciusában állítja a le a kormány, de, mint Lázár János elmondta, nem vetik el véglegesen a letelepedési kötvényeket, mert lehet, hogy később megint jól jön ez a finanszírozási forma.
Az ÁKK üzleti titokra vonatkozott a per során, a lap pedig azzal érvelt, hogy ebben az esetben a tőkepiaci törvény rendelkezései nem vonatkoznak a letelepedési kötvényekre. A bíróság ezt el is fogadta.
Azt lehet tudni, hogy a letelepedési kötvényből 11 milliárdos haszonra tettek szert a közvetítő cégek, közülük a legsikeresebb, a Kajmán-Szigeteken bejegyzett, Brit Virgin-szigeteki tulajdonosokkal rendelkező Hungary State Special Debt Fund (HSDDF) vásárolta meg a kötvények 85 százalékát.
(HVG - MN)