Izraelben kérik a Guiness Rekordok Könyvének szerkesztőit, hogy nyilvánítsák a világ legidősebb emberének a Haifa városában lakó, 112 éves, Auschwitzot is megjárt Jiszráél Krysztalt - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál. Csakhogy a sajtóhírre izraeli kommentelők közölték, hogy ez igazságtalanság lenne, mert Jeruzsálemben él egy kurdisztáni születésű zsidó, aki már 116 éves.

Jiszráél Krysztal - 112 éves (fotó: családi felvétel)
Az izraeli Haifa városában él a világ legidősebb embere (legalábbis a családja állítása szerint - J. K.), miután Japánban csütörtökön elhunyt egy vele egyidős aggastyán. A most 112 éves Jiszráél Krysztal 1903-ban született Lengyelországban. Krysztal édességfélék előállításával foglalkozott, s a lánya (akinek az életkorát nem közli a hírportál) elmondása szerint az apja életét az édesség mentette meg, miután a németek 1939-ben lerohanták Lengyelországot, előbb a lódzi (Łód·) gettóba, majd 1944 augusztusában Auschwitzba került. Ám mindkét helyen szerencséje volt, mert "a németek közismerten szeretnek ünnepelni, lakomákat tartani, ő pedig ellátta őket mindenféle édes itallal, cukorkával és csokoládéval", nyilatkozta a Válláh!Hádásot hírportálnak a 112 éves aggastyán leánya.
A világ legidősebb emberének kikiáltott, most 112 éves Jiszráél Krysztalról szóló tegnapi hírre afro-ázsiai származású izraeli kommentelők felháborodva reagáltak: nem lehet ez az askenázi Jiszráél Krysztal a világ legöregebb embere, amikor Jeruzsálemben még mindig él az iraki Kurdisztánban 1900-ban született, tehát most 116 éves keleti zsidó, Zehárjá Barási.
El-Kudszi - Kuruc.info