Több mint ötven cigány indult el hétfő reggel Budapestről Lengyelországba a "roma holokauszt" 72. évfordulója alkalmából tartandó nemzetközi ifjúsági megemlékezésre.
Herfort Marietta, a megemlékezést szervező Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi koordinátora a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón a csoport indulása előtt elmondta: augusztus 1. és 6. között a Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó jegyében emlékeznek Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban a sosemvolt "roma holokauszt" áldozataira.
Az esemény keretében tematikus konferenciákat, szemináriumokat és workshopokat rendeznek, majd a "roma holokauszt nemzetközi emléknapján", augusztus 2-án koszorúzást tartanak az egykori birkenaui munkatáborban lévő emlékmű előtt.
Zoom
Résztvevők a megemlékezésre tartó "zarándokút" indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Kiemelte, azt szeretnék, ha az eseménynek identitás- és közösségformáló ereje lenne. Felidézte, 2014-ben a 70. évfordulón hasonló jellegű, egy héten át tartó megemlékezést rendeztek, amelyen Európa húsz országából több mint ezer "fiatal" vett részt.
Felolvasta a 70. évfordulón megfogalmazott üzenetet, amely az emlékezés mottója lett. Ebben az szerepel, hogy a mai fiatalok az utolsó generáció, amelynek még élő kapcsolata van a "holokauszt túlélőivel", ezért nekik kell emlékeztetniük a "borzalmakra" a következő nemzedéket, és figyelmeztetni arra, hogy a "kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció" hová vezethet.
Hidvégi-B. Attila programkoordinátor közölte, idén Európa 17 országából csaknem ötszáz "fiatal" lesz jelen a hatnapos megemlékezésen Lengyelországban.
Elmondta, a magyar (sic!) csoporttal részt vesz a rendezvényen a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, amelynek tagjai a lengyelországi magyar kulturális évad programjának keretében – a Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával – a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban - hol máshol - bemutatják A halálra táncoltatott lány című táncballadát.
A magyarországi zarándokcsoporttal együtt utazik a 81 éves Forgács József “Bandi”, aki gyermekként (tudják, akiket megérkezésük után azonnal elgázosítottak - a szerk.) élte át a "holokausztot", de csodák csodájára - cigányokat meghazudtoló életkorával - a mai napig köztünk van. Arra kérte a fiatalokat, hogy adják tovább a történetét a következő generációknak, hogy többé ne történhessen meg az, amit neki át kellett élnie annak idején stb. stb.
A "roma holokauszt" nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui munkatáborban - a megcáfolhatatlan hololegendárium szerint - néhány óra alatt több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti "roma holokauszt" történelmi tényét. Merthogy manapság EP-határozatokkal válik valami "történelmi ténnyé", mint az köztudott.
(Kuruc.info - MTI nyomán)