Karácsony Gergely ugyanolyan önfeláldozó, mint Mesterházy: úgy döntött, vállalná, hogy főpolgármester-jelölt legyen. Sőt, a Párbeszéd Magyarországért párt politikusának az az egyik feltétele, hogy a személyéről állapodjanak meg a baloldali pártok. Kérdés persze, hogy lesz-e egyáltalán közös baloldali jelölt. Az MSZP ugyanis már korábban döntött: Horváth Csabát indítja az önkormányzati választáson, a politikus pedig azóta többször kijelentette, a többi baloldali párt támogatására is számít.
Az országgyűlési választáson elszenvedett vereség után azonban több, az MSZP-vel korábban szövetséges politikus kijelentette, nem tartják alkalmasnak Horváth Csabát. Erről beszélt Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke is, aki azt mondta, szerintük a szocialista politikus nem képes a választók széles körét az ellenzék mellé állítani.
Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője pedig közölte, a "demokratikus ellenzék" még nem találta meg az alkalmas jelöltet. A volt miniszterelnök véleménye azért különösen érdekes, mert sajtóhírek szóltak arról, hogy ő lehetne a baloldal főpolgármester-jelöltje. Bajnai Gordon cáfolta, hogy ilyen ambíciói lehetnek, de egy múlt heti interjúban azt mondta, hogy szívesen támogatna egy jó jelöltet.
Karácsony Gergely, a Bajnai Gordon-féle pártszövetség egyik legismertebb politikusa arra utalt hétfőn az ATV-ben, hogy nem akar újabb vitákat, de ha a személyéről megállapodnának a baloldali pártok, akkor vállalná a jelöltséget.
Tavaly hónapokig tartó verseny volt a baloldalon, hogy együtt vagy külön induljanak az országgyűlési választáson, és ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Most a főpolgármester-jelöltség miatt indulhat újabb versengés.
A Híradó megkérdezte Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót (DK) is, hogy ők kit támogatnak majd, de nem érkezett válasz. Fodor Gábor, a liberálisok elnöke azt írta: örül minden új jelöltnek, mert ezzel színesebb és szélesebb verseny kezdődhet. Ők még nem döntöttek arról, hogy kivel kötnek szövetséget az önkormányzati választáson.
Frissítés: Gyurcsányék és az LMP-sek is belépnek a képbe
Saját főpolgármester-jelöltje van a Demokratikus Koalíciónak – tudta meg az Index. Gyurcsányék azonban egyelőre nem árulják el, hogy ki az. A volt miniszterelnök ugyan kijelentette, hogy nem akar főpolgármester lenni, de az M1 híradójának információi szerint a végleges döntést csak az európai parlamenti választás eredményeinek tükrében hozza meg - és a szemkilövető különben sem az igazmondásáról híresült el.
Bajnai Gordon is többször beszélt már arról, hogy nem akar főpolgármester lenni. Az Index viszont arról ír: az eddigi nyilatkozatok ellenére „Bajnai Gordon még mindig lát fantáziát az ellenzéki főpolgármesterségben”. A portál szerint ez „ugródeszka lehetne a 2018-as miniszterelnök-jelöltséghez”.
A jelenlegi állás szerint így néz ki az ellenzéki névsor: az MSZP már korábban bejelentette, hogy Horváth Csabát indítja. Az Együtt-PM-nél hivatalosan közös baloldali jelöltet támogatnának. Náluk Bajnai Gordon és Karácsony Gergely neve is szóba kerülhet. Gyurcsány Ferenc pártja egy civil művészt indítana az Index szerint, de, hogy kit, azt a párt titkolja. Nem zárkóznának el azonban egy esetleges közös jelölttől sem. Az LMP viszont biztosan önállóan indul ősszel. Sajtóhírek szerint Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes indulása is szóba kerülhet. A liberálisok elnöke, Fodor Gábor pedig a héten azt írta: örül minden új jelöltnek, mert azzal színesebb és szélesebb verseny kezdődhet.
(Híradó nyomán)