Csúcsai hiába állnak egy kőzetlemezen, a földköpeny mozgásai kényük-kedvük szerint alakítják a hegyláncok vonalát a felszínen.
A geológusokat mindig zavarba ejtette a Hawaii-szigetek folytatásaként a tenger felszíne alatt húzódó Emperor-fenékhegység formája.
A víz alatti hegylánc látványos, 60 fokos szögben megtörik; a kanyar előtt és után azonban viszonylag egyenes.
A Sydney-i Egyetem és a California Institute of Technology (Caltech) kutatói a déli félteke legjobb szuperszámítógépét, a Raijin-t hívták segítségül, hogy a kőzetek és az idő mélyére nézve megfejtsék a talányt.
Az elemzésből kiderült, hogy a tengeralatti vulkanikus hegyláncok – mint amilyen Hawaii is – vonalai a Föld magjához közeli alsó köpeny mozgását követik.
Az eredményeket Rakib Hassan és Dietmar Müller a Nature eheti számában publikálja.
„Eddig azt hittük, hogy a világ más víz alatti hegyeinél nem tapasztalható ívet a kéreglemezek változó irányú mozgása, és a felső köpeny áramlásai okozták” – idézi a Phys.org Rakib Hassant.
Zoom
Hawaii-szigetek (Fotó: NASA/MODIS)
A mostani modellek ezzel szemben arról árulkodnak, hogy a köpeny legalsó, a maghoz közeli régiói szabályozzák a kéreg hegyláncainak kialakulását – tette hozzá.
Minél egységesebb és gyorsabb a mozgás a köpeny alján, annál nyilvánvalóbb a hatás a kéregben – hangzik az új tétel.
Bár a földköpeny hétköznapi fogalmakkal inkább szilárdnak nevezhető, mint folyékonynak, valójában többé-kevésbé képlékeny rétegek sora, melyek állandó mozgásban állnak.
A köpenyben a mag felől forró és kis sűrűségű kőzetek törnek fel függőlegesen a kéreg irányába, ezek hozzák létre, „gyűrik fel” a víz alatti vulkánokat és a vulkanikus szigeteket, mint amilyen Hawaii.
A köpenyen „úszó” kéreglemezek szállítják el a frissen felgyűrt csúcsokat, ezért a lánc legtávolabbi hegyei a legidősebbek.
A kutatók szerint valamikor 50-100 millió évvel ezelőtt történt a köpeny áramlásában a fordulat, ami az Emperor irányváltását okozta.
A bonyolult modell futtatásához rengeteg gépidőre volt szükség a Raijin számítógépen, de ezt az összefüggést enélkül nem sikerült volna felderíteni – állítják a geológusok.
(Híradó)