Megint gyártanak Nokia "butafonokat" egy licencszerződés keretében Tajvanon.
Eladták 10 évre, licencszerződés keretében a HMD Global Oy befektetési társaságnak 350 millió dollárért a néhai Nokia mobiltelefon technológiai szabadalmait. Hab a tortán, hogy a tajvani cég emellett még arculattervezési jogokat is kap okostelefonok és táblagépek globális értékesítésére.
A manapság már csak mobil távközlési hálózati berendezések gyártásával és technológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkozó a Nokia Technologies megtartotta mobiltelefon-technológiai szabadalmait, amikor készüléküzletágát eladta a Microsoftnak.
Ez utóbbi rettenetesen félresikeredettnek tűnő biznisz a Microsoft történetében: az üzletágat 7,9 milliárd (!) dollárért vették meg 2014-ben, s a valahai Nokiákból microsoftosakká lett készülékek azóta sem találják helyüket a piacon. Ez év első negyedévében eladtak 2,3 millió Lumiát és 15,7 millió "egyszerű" telefont (feature phone), ami mintegy 60 százaléka annak, amit a Nokia adott el 2014 azonos időszakában – az értékesítés előtt.
S a finn cég vígan él, újabb bőrt húzott le a rókáról: közleményük szerint a HMD-ből ketyegő bevételből 500 millió dollárt fog az elkövetkező három évben beruházásokra és globális marketingkampányra fordítani.
(Híradó nyomán)