A Jaguar Land Rover szerint a Jiangling kínai autógyár által gyártott Landwind X7-es hobbiterepjáró feltűnően hasonlít a "britek" által piacra dobott Range Rover Evoque-hoz.
Az indiai Tata Motors tulajdonában lévő Jaguar Land Rover (JLR) a Reuters értesülései szerint azért fordult bírósághoz, mert a Kínában gyártott és 2014 végén piacra került Evoque-ra annyira hasonlít a Landwind X7, hogy azt akkor sem lehet szó nélkül hagyni, ha Kínában általában kevés az esély arra, hogy a bíróságok a hazai cégek ellen döntsenek egy nyilvánvaló szabadalomsértési ügyben.
Zoom
A JLR döntése elemzők szerint fordulatot hozhat, és ezek után nem kizárt, hogy néhány más külföldi autógyártó is perre viszi az állítólagos másolási ügyeket. A két járgány valóban nagyon hasonlít egymásra: egyforma a karosszéria és az ablakok formája, és alig lehet megkülönböztetni egymástól a lámpák alakját is. A két autó hűtőrácsa ugyan nem pontosan egyforma, ám erre is van megoldás, a kínai internetes áruházakban húsz dollárnak megfelelő összegért lehet olyan matricákat venni, amelyekkel Land Rovert lehet csinálni a Jianglingből.
Az utóbbi években csak a japán Hondának sikerült megnyernie egy kínai jogsértési pert, ám a kért 300 millió jüan helyett csak 16 millót (2,5 millió dollárt) kapott azért, mert egy helyi gyártó lemásolta és sajátjaként forgalmazta a CR-V terepjárót.
(HVG nyomán)