A Diskin Advanced Technologies (DAT) fedezte fel a Delilah nevű "backdoor" (hátsó ajtó) trójait, amelyik vállalati alkalmazottakat vesz célba, hogy zsarolással fontos adatokat tudjon meg a cégükről – adta hírül a Gartner. A kártevő felnőtt- vagy játékoldalakról kerül az áldozat számítógépére, ahok azonnal szorgos adatgyűjtésbe kezd. Emellett azért nem felejti el bekapcsolni a webkamerát, és a felhasználó tudta nélkül készíti róla a felvételeket
Amennyiben úgy gondolják, hogy piszkos titkokra bukkantak, a malware mögött álló bűnözők megzsarolják áldozatukat, hogy fontos értesüléseket szerezzenek tőle munkahelye üzleti titkairól, melyek érdekelhetik a konkurenciát. Ehhez titkosított csatornákat (VPN, Tor) használnak. A folyamat nem automatizálható teljesen, tevékeny emberi közreműködésre van hozzá szükség.
A Delilah messze nem tökéletes, így könnyű észrevenni, hogy baj van. A sok képernyőmentés miatt ugyanis néha 10 másodpercre lefagy a monitor, illetve hibaüzenet jelenik meg, ha az áldozat megpróbálja bekapcsolni a webkamerát. Ha ilyen jeleket tapasztal valaki azután, hogy felnőtt- vagy játékoldalakon szörfözgetett, az bizony rossz jel.
Viszont némi öröm az ürömben, hogy egyelőre nincs a feketepiacon a malware, állítólag zárt hackercsoportok használják célzott bennfentesek ellen.
(HVG)