Múzeumokban őrzött maradványaik segítségével élesztenék fel a 19. században kiirtott óriásalkát. A hatalmas röpképtelen madár után újabb fajok következhetnek.
A Revive & Restore amerikai alapítvány kihalás szélén álló és már eltűnt fajok génállományát őrzi: Istent játszó tervük szerint hamarosan visszahoznák az életbe az óriásalkát.
A termetes madárféle a 14. századig az Atlanti-óceán mindkét partján általános volt, majd a vadászat és a költőhelyek eltűnése miatt az 1800-as évek derekán kipusztult.
Az alapítvány szakemberei meg vannak győződve róla, hogy sikerül kivonni a röpképtelen madár DNS-ét a múzeumokban őrzött maradványokból és szervekből.

Óriásalka a kiváló madárillusztrátor, Johannes Gerardus Keulemans festményén
A terv szerint az előkészített genomot a ma is élő alka genetikailag módosított és megtermékenyített embriójába ültetnék be.
Ezután keresnének egy megfelelően termetes madarat béranyának, ami ki tudná költeni az óriásalka tojást.
A Revive & Restore vezetői a The Telegraph-ban megjelent írás szerint pontosan tudják, hogy a faj újbóli megjelenése kiszámíthatatlan következményekkel járhat, ezért maximális óvatossággal járnak el.
Ha sikerrel járnak és még az ökológiai katasztrófát is sikerül elkerülni, újabb fajokkal is próbálkoznak majd.
Már listát is készítettek a "feltámasztható" egyszervolt fajokról, a legnagyobb érdeklődésre talán a gyapjas mamut újjáélesztése tarthat számot.
(Híradó - Popular Science nyomán)