Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy június 29-én az orosz külügyminisztérium levelezőszerverét hekkertámadás érte, aminek súlyos következményei vannak.
Nemcsak a külügyi levelekhez, de azon keresztül más forrásokhoz is hozzáférhettek így.
Zoom
Mint elmondta, magyarországi IP-címről 138 kamulevelet kaptak, amik Oroszország teheráni nagykövetségéről érkezett formalevélnek tűntek, ezt a tartalmú levelet amúgy korábbi támadásokból már ismerték. Az orosz szakemberek lekapcsolták a szervert, hogy megakadályozzák a további károkat.
Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, hasonlít egy "telefonszámhoz", amelyet az interneten kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak.
A szóvivő arról is beszélt pénteken, hogy rengeteg amerikai kém él és dolgozik Moszkvában diplomatának álcázva. Azt helyezte kilátásba, hogy többeket kiutasítanak majd az országból. Teszik mindezt majd azért, mert még Obama elnöki adminisztrációja alatt három tucat orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból kémkedés miatt, és a szóvivő szerint az USA nem akar vízumot adni azon munkatársaiknak, akikkel pótolni kívánják a kiesett dolgozókat.
(Index nyomán)