Kissé meglepő, de a jelenlegi kriptopénzbányászati láz az idegen civilizációk kutatására is hatással lehet. És nem pozitívan - írja a HVG.
Egyre többen akarnak kriptopénz-bányászatból meggazdagodni, legutóbb egy orosz atomlétesítmény mérnökeit kapták el, hogy munkahelyük szuperszámítógépével bitcoint bányásztak. A mindent elsöprő bányászati láz vezetett odáig, hogy a földön kívüli intelligencia után kutató SETI Intézet tudósainak fel kellett függeszteniük azt a tervüket, hogy két újabb megfigyelőközponttal (Nyugat-Virginiában és Ausztráliában) erősítik kutatási kapacitásaikat – számolt be az esetről a BBC.
Az ok: a videokártyák iránti megnövekedett kereslet, illetve készlethiány, amit a kriptopénzbányászat idézett elő. A GPU-k nagyteljesítményű chipek, amelyek nemcsak a videojátékokhoz használhatók, hanem például kriptopénzbányászathoz, rádiócsillagászathoz és még számos olyan alkalmazáshoz, amelynél nagymennyiségű adatot kell feldolgozni.
A kriptopénz-bányászat az egekbe röpítette a GPU-k árát
© Cryptomining Blog
A SETI tudósai is nagyteljesítményű GPU-kat használnak, hogy annyi frekvenciacsatornát vizsgáljanak, amennyit csak lehet. Néhány teleszkópba akár 100 GPU is dolgozhat, és az általuk alkotott tömbök segítségével lehet érzékelni a leghalványabb rádiófrekvenciákat, amelyek a világegyetem más részeiből érkeznek (gyakran természetes jelenségekből adódóan). Azonban jelenleg a szakemberek nem tudják elérni a legújabb GPU-modelleket. A SETI vezetőkutatója szerint ezzel a problémával néhány hónapja szembesültek először.
De nem csak a SETI Intézet érintett. Az univerzum első csillagait kutató dél-afrikai HERA teleszkóp üzemeltetőinek is meg kellett duplázniuk büdzséjüket, amit GPU-ra szántak, azokért a kártyákért, amelyek korábban 500 dollárba kerültek, most 1000 dollárt kellett fizetniük, és még örülhettek, hogy egyáltalán tudtak vásárolni.
Bár a kriptobányászat jövedelmezősége meglehetősen hullámzó (legutóbb viszonylag rövid idő alatt a harmadára esett például a bitcoin értéke), egyelőre megmarad a nagy kereslet a GPU-k iránt, hátrébb szorítva a fontossági sorrendben annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon egyedül van-e az emberiség.