A VPN (virtuális magánhálózat) használatával elérhető, hogy ne legyen követhető egy számítógép vagy telefon. Ráadásul a VPN-programok segítségével még a letiltott weboldalakat is meg lehet nézni. Az elmúlt évben igencsak népszerűekké váltak az ezzel kapcsolatos alkalmazások.
Zoom
Nemrég számoltunk be arról, hogy az amerikai Freedom House szervezet szerint a világ internetező felhasználóinak 89 százalékát figyelik meg valamilyen módon a kormányok. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy 2018. október és 2019. szeptember között több mint 480 millió mobil VPN-alkalmazást töltöttek le a Google Play Store-ból és az App Store-ból, 54 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derül ki a Global Mobile VPN Report 2019 című jelentésből.
A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) használata megvédi a felhasználót a kíváncsi szemektől, és még a földrajzi helyhez kapcsolódó blokkolások is kijátszhatók vele. Az igazi nagy előnye azonban mégiscsak az, hogy nem lehet visszakövetni, kihez kapcsolódik a böngészés.
A legnagyobb növekedés az Ázsia és csendes-óceáni térségben (ACAP) tapasztalható, ezt a régiót súlyos politikai és társadalmi zavargások jellemzik. Innen 188 millió VPN-appot töltöttek le, ami több mint a duplája az előző évinek. Országokra bontva Indonéziában töltötték le a legtöbb ilyen alkalmazást, 111 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Indonéziát az Egyesült Államok követi, ahol bár stabil a politikai környezet, igen sokan neteznek. A legnagyobb növekedést a letöltött appok számában India produkálta (405 százalék), majd Jordánia (387 százalék), Kazahsztán (210 százalék), Algéria (205 százalék) és Vietnám (140 százalék) következik. Ezekben az országokban is vannak politikai zavargások, illetve a kormányok szívesen blokkolnak bizonyos weboldalakat, és internetes megfigyelési programokat is bevezetnek.
Zoom
A 480 millió letöltött alkalmazás 84,3 százaléka ingyenes volt. A top 3 legnépszerűbb app: TurboVPN (51,3 millió letöltés), a Hotspot Shield (42,8 millió letöltés) és a Betternet (29,9 millió letöltés). Mindhárom alkalmazásnak van androidos és iOS-es változata is.
A VPN-alkalmazások letöltésének óriási száma (amiben Kína még nincs benne, miután onnan nem tudtak adatokat szerezni) arra utal – jegyezte meg a felmérést készítő Top10VPN kutatási vezetője –, hogy az emberek a saját kezükbe vették az internetes szabadság visszaszerzését - írja a jelentést idézve a HVG.
Kapcsolódó: