India nem szeretné kockára tenni legénysége életét, ezért először egy emberszerű robotot küld a magasba. A szerkezet beszélni is tud.
Majmok, egerek vagy kutyák helyett egy emberre hasonlító űrhajóssal fogja tesztelni Gaganyaan nevű űrhajóját India, amelyet még idén Föld körüli pályára állítanának – írta a The Tribune nevű lap.
Az űrhajós női alakot kapott, tud beszélni és elég okos is, ugyanis a mesterséges intelligencia működteti. Az indiai űrprogram szakértői szerint Vyommitra (így hívják a robotizált asztronautát) így mindvégig kapcsolatban tud maradni az irányítással.
Az űrutazás előtt nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a kabin, amelyben majd az űrhajósok elhagyják a Földet, elég biztonságos-e. Az indiai tudósok szerint a robot erre a kérdésre tud majd választ adni – persze csak akkor, ha visszatér és nem robban szét menet közben.
A Vyommitra nevű kollégát több alkalommal is felküldi majd az űrbe India. A küldetések során vizsgálni fogják a robotra ható erőket, azt, hogy mi történik a Gaganyaan belsejében, illetve azt is, jól működnek-e a gombok, amelyekkel különféle utasítások adhatók le.
India tavaly nyáron jelentette be, hogy Oroszországgal társulva tervezi az űrbe juttatni az első, emberekkel megpakolt űrhajóját, amely az ország első ilyen űrmissziója lesz. Az asztronauták kiválasztásában és kiképzésében is az orosz Glavkozmosz lesz a partner.
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szerint szívesen társultak volna az amerikaiakkal vagy a franciákkal is, de végül az oroszokra esett a választásuk, mert velük már sokszor dolgoztak együtt különféle űrprojekteken.
Az ISRO három embert tervez felküldeni a Gaganyaan űrhajóval.
(HVG - The Tribune)