"Egy jelentős része a muszlim közösségnek táncra perdült, amikor a támadások bekövetkeztek" - mondta Jan Jambon belga belügyér a flamand nyelvű De Standard című lapnak adott szombati interjújában. Azt viszont nem mondta ki konkrétan, hogy a múlt havi brüsszeli támadásokra gondol, de ez nem volt nehéz kitalálni.
Brüsszel jámbor iszlámhívőit azzal is vádolja, hogy Molenbeek terroristakeltetőben a rendőrségre támadott, miközben azok a tavalyi párizsi merénylettel kapcsolatba hozott fajtársukat igyekeztek elfogni.
Zoom
Nem elég békések a nyugati demokráciák az iszlám szelíd követőinek
"Köveket és üveget dobáltak a rendőrésgre és a sajtóra Slah Abdeslam letartóztatása közben. Ez a valódi probléma. A terrostákat be tudjuk gyűjteni, eltávolítva őket a társadalomból. De ők csak a kelés. Alattuk ott a rák, amit sokkal-sokkal nehezebb kezelni. Meg tudjuk csinálni, de nem fog menni máról holnapra" - festette le "Európa fővárosának" állapotait.
Jambon, akinek pártja, az Új Flamand Szövetség 2014 óta tagja a belga kormánykoalíciónak, a brüsszeli terror után felajánlotta a lemondását.
Zoom
Először a polkorrekt idiotizmus propagandájával kellene leszámolni
Az interjúban azt is elmondta, hogy a harmadik és negyedik generációs fiatalok radikalizációja túl mélyen gyökerezik bizonyos körzetekben, mert Belgium hosszú éveken át figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető jeleket.
Korábban, a 2015. november 13-i párizsi támadások után Jambon azzal robbantott ki vitát, hogy Molenbeek megtisztítását ígérte, mert több terrorista esetében is kapcsolatot mutattak ki a fekélyes negyedhez.
Perge Ottó - AFP nyomán
Mintha más szemitáktól is láttunk volna hasonlót: