Túlságosan lelkesnek bizonyultak az Iszlám Állam európai követői: egy szombati dzsihadista beszéd után elárasztották az internetet cetlikre írt fenyegetéseikkel, de arról elfeledkeztek, hogy az elküldött fotókból könnyen ki lehet deríteni, melyik város melyik utcájában készült.
Teljesen felforgatta a közösségi média hétvégi vérkeringését az Iszlám Állam szóvivőjének visszatérése, amely sok európai dzsihadistát sodorhat veszélybe - derült ki egy hétvégén indított online nyomozásból.
Két hónap csend után új beszédet mondott az Iszlám Állam szóvivője, Abu Mohammed al-Adnani. Követői olyannyira fellelkesültek a nagy visszatéréstől, hogy teleposztolták szombaton a Telegramot (a dzsihadisták kedvenc közösségi oldalát), és egymás után rakták fel a cetlikre írt fenyegetéseikről készített fényképeiket.
A kontinensünket színesítő, beilleszkedni és békére vágyó bevándorlók fenyegetései a szövegek jelentésének ismeretében egyértelműek, ugyanis mindannyian az életre szánt jók (muszlimok) és a halálra szánt rosszak (a nem muszlimok) közötti különbségtételre vonatkozó részt idézik a Koránból. A képek alatt közöljük szövegek fordítását sorról sorra, magyarázatokkal együtt.
Két londoni cetli közül az egyiket Bruce Grove-ra szűkítették le, majd egy internetes térkép segítségével pontosították a koordinátákat:
Zoom
# A kalifátus (az Iszlám Államról van szó – H. J.)
# El-Furkán (A Korán megtisztelő elnevezése, amelynek jelentése: „a jó és rossz közötti
különbségtétel”, valamint a hitetlenek fölötti győztes „badri csata” jelzője – H. J.)
Sá'bán hónap 14., 1437. esztendő (a muszlim időszámítás, a hidzsrá szerinti – H. J.)
# Britannia = London
S aki élve marad, az egyértelmű bizonyíték alapján maradjon élve (A történelmi háttér nélkül értelmezhetetlen, de a jelenre vonatkoztatott idézet a Korán 8. szúrájának 42. verséből való. Teljesebben így hangzik: „Aki elpusztul, az egyértelmű bizonyíték alapján pusztuljon el, és aki élve marad, az egyértelmű bizonyíték alapján maradjon életben.” A eléggé zavaros Korán-szöveg eredetileg a Kr. u. 622-ben a Mekkából Medinába „kivándorolt” ősmuszlimoknak a mekkai kereskedők karavánjai ellen Mohamed próféta vezetésével, Kr. u. 624-ben végrehajtott egyik legsikeresebb rablóportyájáról, a „badri csatáról” szól. Az idézett Korán-vers egyébként „A zsákmány” címet viselő szúrából való – H. J.)
Létezik – létezik – létezik (mármint az Iszlám Állam – H. J.)
London
Egy Németországban firkászó másik dzsihaidsta Münsterből küldött fenyegető üzenetet:
Zoom
Sá'bán hónap 14., 1437. esztendő
# El-Furkán (a Korán elnevezése és a „badri csata” jelzője – H. J.)
# S aki élve marad, az egyértelmű bizonyíték alapján maradjon élve (Korán 8. szúrá, 42.
vers – lásd a magyarázatot fentebb – H. J.)
Németország (arabul) Deutschland
Münster
Párizs sem maradhatott ki a sorból:
Zoom
# El-Furkán (a Korán elnevezése + „badri csata” jelzője – H. J.)
# Párizs
Létezik (az Iszlám Állam – H. J.)
Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed pedig Allah prófétája (A muszlim „Hiszekegy” -
H. J. )
A holland fővárosból is érkezett fenyegetés:
Zoom
# El-Furkán (a Korán elnevezése + a „badri csata” jelzője – H. J.)
# S aki élve marad, az egyértelmű bizonyíték alapján maradjon élve
Szomáliai Kalifátus támogatói
Nederland
Amszterdam
A képeket két okból kezdték el feltölteni. Egyrészt nem bírták visszafogni lelkesedésüket a két hónapos szünet után. Ezen kívül meg akarták mutatni, hogy Európában sokkal több dzsihadista rejtőzik meg a lakosság soraiban, mint amiről hallani lehet a bagatellizáló médiában.
A félelem és áhítat helyett azonban csak egy dolgot sikerült elérniük: elárulták, hol élnek. A feltöltött képeken jól kivehető sok épület, oszlop és utcatábla is. Ahol problémásabb felismerni a környezetet, ott önkéntes online nyomozók ajánlották fel segítségüket a dzsihadisták levadászásában.
Ilyen például Eliot Higgins "Bellingcat" nevű cége is, melynél többnyire közösségi médiás nyomozásokat folytatnak. Higgins több online nyomozó segítségével kiderítette, hogy pontosan hol lőtték a lelkes dzsihadisták a cetlis képeiket. Nem kellett mást tenniük, mint beazonosítani a helyi látványosságokat vagy hozzáférést kérni biztonsági kamerás felvételekhez. 
Már elküldték nyomozásuk eredményeit a rendőrségnek, akik így könnyebben rátalálhatnak majd a potenciális terroristákra.
Higgins a Twitterre is felrakta a dzsihadisták képeit, és arra kérte twitteres követőit, hogy segítsenek neki néhány kép beazonosításában, melyeket Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában készítettek a dzsihadisták.
(Kuruc.info - Híradó nyomán)