Ordítva tiltakozó nő, verekedés a tömegben, segítséget kérő, tehetetlen rendőrök – egyebek mellett ez hallható és látható azokon a felvételeken, amelyeket a járőrök egyenruháján lévő kamerák rögzítettek szilveszterkor Kölnben.
Zoom
Mint ismeretes, Merkel ártatlan menekültjei Kölnben és más német városokban tömegesen zaklattak, illetve loptak meg nőket tavaly szilveszterkor az utcákon ünneplő tömegben. Csak a kölni erőszak miatt több mint hatszáz nő tett feljelentést. Az elkövetők főleg észak-afrikai férfiak voltak, akik csoportosan körbevették áldozataikat. A tizenhat német tartomány közül tizenkettőben történtek ilyen bűncselekmények.
Tizenegy hónap alatt mindössze két elkövetőt ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt a kölni erőszak kapcsán – írta korábban a Der Tagesspiegel című német lap. Egy iraki férfit szexuális kényszerítés, algériai társát szexuális kényszerítés kísérlete miatt ítélték el, egyaránt 12 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre... A két nevetséges ítélet azt jelenti, hogy 11 hónap alatt a bejelentett esetek 0,3 százalékát sikerült az elkövető felelősségre vonásával lezárni.
A vagyon elleni bűncselekményeket tekintve valamivel eredményesebb a hatóságok munkája. A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést ilyen bűncselekmény miatt, többségüktől mobiltelefont vagy pénztárcát loptak, raboltak, és eddig 22 elkövetőt ítéltek el. Valamennyien férfiak, és csaknem valamennyien észak-afrikaiak, 10 marokkói és 9 algériai van közöttük, és csupán egy német.
A Kölner Stadt-Anzeiger a héten nyilvánosságra hozott részleteket azokból a felvételekből, amelyeket a rendőrök egyenruhájára rögzített kamerák vettek fel. Ezeken egyebek mellett egy nő hangja hallható, aki azt kiabálja valakinek, hogy ne érjen hozzá. Egy rendőr azt jelenti rádión a kollégáinak, hogy teljesen egyedül van az egyik helyszínen, erősítésre lenne szükség. Egy másik arra panaszkodik, hogy túl nagy a tömeg, illetve rosszul szervezték meg a rendezvény biztosítását.
(HVG nyomán)